Очікуваний хід

12.01.2008
Очікуваний хід

Олексій Михайличенко намагатиметься вивести збірну України на «мундіаль»–2010. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Вітчизняна Федерація футболу продовжила традицію «правонаступництва» в головній команді країни. Учора пообіді президент ФФУ Григорій Суркіс назвав головним тренером «синьо–жовтих» Олексія Михайличенка, котрий останнім часом керував «молодіжкою». На виконкомі Федерації розглядали також кандидатуру наставника «Дніпра» Олега Протасова, але власник дніпропетровського клубу Ігор Коломойський його не відпустив, погоджуючись лише на сумісництво посад.

Як футболіст Льосік (так називали півзахисника вболівальники) пограв у київському «Динамо», італійській «Сампдорії» й шотландському «Глазго рейнджерс». Вихованець динамівської школи вигравав золоті медалі в усіх трьох країнах, став олімпійським чемпіоном 1988 р. у складі збірної СРСР. Із 1997–го по 2002 рік Олексій був помічником Валерія Лобановського в «Динамо», а після смерті Метра упродовж двох років працював у рідному клубі на посаді головного тренера. Саме в Михайличенкові Лобановський бачив свого «спадкоємця».

Після звільнення, пов’язаного з поразкою у кваліфікації Ліги чемпіонів від турецького «Трабзонспора», Міха (це ще одне його прізвисько) тренував молодіжну збірну України. Під орудою Олексія наша молодь узяла срібні медалі чемпіонату Європи 2006 року.

44–річний Михайличенко бачить своїми помічниками у збірній Михайла Михайлова, Володимира Веремєєва й Вадима Євтушенка, а також, імовірно, Олександра Іщенка. Контракт підписано за системою «2+2», тобто якщо Олексій Олександрович виведе нашу збірну до фінальної частини чемпіонату світу 2010 року, угоду продовжать ще на два роки.