Рівняння на Христича

11.01.2008

Поки команда майстрів «Сокола» «гастролює» в Підмосков’ї у рамках відкритого чемпіонату Росії, в Києві відбувається міжнародний турнір — хай і значно нижчого рівня, зате — на призи одного з найвідоміших українських хокеїстів Дмитра Христича. У змаганнях під назвою «Зелений росток» серед дітлахів 1996 р.н. беруть участь команда господарів — «Сокіл», латвійська «Рига», російські «Крилья совєтов» і «Русь» (Москва), «Пітер» (Санкт–Петербург) та білоруська «Юність» із Мінська.

Усі небайдужі до українського хокею відзначають як позитив той факт, що турнір, який відбувається за підтримки Партії зелених і АКБ «Трансбанк» уже втретє, став традиційним. Сьогодні на ковзанці «Авангард» відбудуться вирішальні матчі, і призи має вручати сам Дмитро Христич. Високі досягнення колишнього «енхаелівця», чемпіона світу — хороший приклад для юних спортсменів, які, будемо сподіватися, зможуть прийти на зміну нинішньому поколінню хокеїстів. Адже наразі в цьому виді спорту в нас намічається величезне провалля: ветерани радянського гарту своє дограють, а з підготовкою нових майстрів — сутужно.

У коментарі «УМ» відомий дитячий тренер, директор СДЮШР «Сокіл» Валентин Уткін висловив оптимізм: «Перспективи в українського хокею є. У кожній віковій групі ми маємо двох–трьох талановитих хлопців, які, вважаю, стовідсотково можуть стати зірками. Але для цього потрібні відповідні умови — щоденні тренування, база, регулярні змагання. ФХУ працює дедалі краще, утім спонсорська допомога нам дуже необхідна, надто ж для проведення таких турнірів, як цей. Від інших він відрізняється високим рівнем суперників. Очевидно, переможе одна з російських команд. Однак для нас це, мабуть, на краще. Адже вихованці «Сокола» лише в іграх із сильними суперниками можуть побачити, над чим їм варто працювати надалі. Так формується мета, з’являються амбіції, доречні й для дорослого рівня».

Олена МАЛЕЦЬКА