В очікуванні на Індіану

10.01.2008
В очікуванні на Індіану

Гаррісон Форд повернувся до ролі Індіани у віці 65 роців. (Кадр із фільму «Індіана Джонс і Королівство кришталевого черепа».)

Усі шанси стати найкасовішими зірками 2008 року мають Гаррісон Форд і Кейт Бланшетт. Адже саме фільм за їх­ньою участю — «Індіана Джонс і Королівство кришталевого черепа» — очолює рейтинги найбільш очікуваних стрічок нового кіносезону за результатами опитування американських любителів кіно. І з цим визначенням важко не погодитися. Пригоди Індіани мають багато старих шанувальників, а остання на цей час «серія» вийшла в прокат ще 19 років тому. Після того Гаррісон Форд (якому зараз уже 65) не збирався зніматися в ролі археолога–шибайголови. Але як опиратися, якщо режисер фільму — знову сам Стівен Спілберг, а продюсер та сценарист — Джордж Лукас?

Дія відбувається у 1957 році — розпал холодної війни. Радянські спецслужбісти, очолювані жінкою–агентом Шпалько (її грає «оскароносна» Кейт Бланшетт) викрадають Меріон Рейвенвуд — давню кохану Індіани Джонса, чим ставлять професора–археолога перед вибором: бездіяльність і смерть Меріон чи допомога радянській розвідці у пошуках легендарного кришталевого черепа в обмін на свободу жінки. Уявіть картину: коли магічний артефакт потрапляє до рук «совітів», вони починають святкувати перемогу у джунглях, влаштовуючи танці під балалайку біля вогнища з розпиванням горілки і горланням народних пісень.

Додамо, що бюджет «Кришталевого черепа» — 125 млн. доларів, а світову прем’єру призначено на 21 травня.

Від Нарнії до Гітлера

Загалом цього року нам належить оцінити принаймні дев’ять гучних голлівудських прем’єр.

На другому місці в умовному рейтингу найочікуваніших блокбастерів — стрічка «Хроніки Нарнії: Принц Каспіан», яка запускається 16 травня. Цей фільм режисера Ендрю Адамсона — також із серії «ми вимагаємо продовження бенкету». Бюджет потужний — 100 млн. доларів. Нагадаємо, що перша частина кіноісторії про пригоди англійських дітей у казковому королівстві («Лев, чаклунка і чарівна шафа») вийшла на великий екран у 2005 році.

Гучну прем’єру пророкують стріч­ці «10 тисяч років до нашої ери» Роланда Еммеріха, відомого за фільмом «Післязавтра». Початок прокату — 6 березня, зірок першої величини не залучено, але надто вже оригінальний сюжет. Це історія молодого мисливця, котрий зі своїми одноплемінниками бореться з мамонтами й шаблезубими тиграми та виявляє невідому цивілізацію.

Традиційно «на ура» пройде п’ята частина «поттеріани» «Гаррі Поттер і напівкровний принц» (старт — 20 листопада). Минулого року «Гаррі Поттер і Орден фенікса» із бюджетом 150 млн. став четвертим у п’ятірці лідерів українського прокату, і наступна «серія» буде не менш вражаючою.

Кілька фільмів привернуть увагу передусім завдяки іменам своїх творців. Зокрема, вже 17 січня на екранах буде «Монстро» від продюсера — Джей Джей Абрамса, одного із творців культового серіалу «Залишитися живими». Картина «Швидкий гонщик» — проект режисерів «Матриці» братів Вачовських (7 травня).

Уже загадана Бланшетт на пару з Бредом Піттом підігрівають інтерес до картини Девіда Фінчера «Кумедна справа Бенджаміна Баттона» (26 листопада; бюджет — 150 млн.). А у фільмі Брайана Сінгера «Валькірія», що описує історію змови проти Гітлера, головну роль зіграє Том Круз, він же — виконавчий продюсер проекту, прем’єра якого призначена на 3 жовтня. Студія «Піксар» приготувала найочікуваніший мультфільм року — «Валл–І», про походеньки в майбутньому однойменного робота в космосі (прем’єра — 27 червня).

Бульба в жовтні

З–поміж російського кіно для нас найочікуванішими є прем’єри фільму Володимира Бортка «Тарас Бульба» (спільно з Україною, прем’єра — 23 жовтня; 15 млн. доларів), ще одна історична картина Олексія Кареліна «Олександр. Невська битва» (1 травня) та «Генерація «Пі» — екранізація роману Віктора Пелевіна (23 жовтня).

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>