Сила «смердючої троянди»

05.01.2008

Чорна смородина в усіх її видах вважається найактивнішим народним засобом, здатним полегшити стан пацієнта при грипі та застуді. Ягода цінується, в першу чергу, за високий вміст вітаміну С. На 100 грамів чорної смородини припадає 170 міліграмів вітаміну, який покращує імунітет. Сушені, свіжі, заморожені ягоди або смородинове варення заливають окропом і вживають до трьох склянок вітамінного напою на день. Якщо ягід немає, можна нарізати з кущів смородини жменю сухих гілочок, залити окропом і пити отриманий «чай» перед сном. Щоправда, прихильники фітотерапії мусять з обережністю ковтати аптечні порошки й таблетки, які також містять «ударні» дози вітаміну С. Інакше можна постраждати від передозування.

Цибуля стає у пригоді хворому на грип завдяки фітонцидам — ефірним речовинам, здатним убивати патогенні мікроорганізми. Ефірні «отрутохімікати» цибулі протягом декількох хвилин упораються з деякими вірусами, багатьма бактеріями та найпростішими грибками. Тож якщо у перший день вірусного захворювання розрізати велику свіжу цибулину і вдихати її специфічний аромат носом та ротом через кожні 3—4 години, можна призупинити запальний процес і запобігти розвиткові бактеріальних ускладнень. Слід зазначити, що мікроорганізми помирають тільки під впливом щойно розрізаної цибулини. Уже через 10—15 хвилин ефірні речовини вилітають з овоча, і вдихання різкого аромату не приносить людині очікуваного результату.

Часник також містить фітонциди, ефективні у боротьбі з різними мікробами. Специфічні речовини нищать бактерії тифозної групи, дифтерійну паличку, а також стрептококи та стафілококи — головні збудиники ангіни, бронхіту, пневмонії та інших бактеріальних ускладнень, які виникають на тлі грипу чи ГРВІ. «Смердюча троянда» (так часник називали давні греки), на відміну від цибулі, набагато довше зберігає свої бактерицидні властивості. Навіть через 200—300 годин після подрібнення цей продукт продовжує очищувати повітря від зарази. Тому з метою дезінфекції достатньо розкласти в кімнаті декілька очищених зубчиків часнику на весь час своєї хвороби. Можливо, аромат і не нагадуватиме троянду, але від зарази точно захистить.

А от вичавлювати з часнику або цибулі сік і компонувати краплі в ніс українські медики не радять. Як наголошує головний дитячий інфекціоніст МОЗ України, професор Сергій Крамарєв, закапування розчину соку в ніс — це просто варварство. «Така суміш викликає подразнення і запалення слизових оболонок, і замість допомоги людина отримує погіршення стану, — стверджує фахівець. — Якщо ж прикласти до шкіри свіжий часник, може виникнути опік — навіть другого ступеня, із пухирями!»