Тимошенко дасть газу

04.01.2008

Як уже повідомляла «УМ», компанія «Нафтогаз України», посилаючись на оцінки Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко, перебуває на межі банкрутства. В цифрах ситуація є такою: збитки НАК «Нафтогаз України» за підсумками 2007 року вдвічі перевищують збитки 2006–го і становлять 5 млрд. грн. Так заявляє новий голова компанії Олег Дубина, підкреслюючи, що вперше в історії «Нафтогазу» кредиторська заборгованість у кілька разів більша за дебіторську. Причина в тому, що «Нафтогазу» дістались найгірші категорії споживачів — компанія продає газ населенню та теплокомуненерго, які є найбільшими неплатниками, цитує Дубину УНІАН.

Зате тепер діяльність «Нафтогазу» матимуть нагоду організувати нові кадри — в цьому питанні Дубина має карт–бланш, отримавши від Прем’єра доручення сформувати команду професіоналів. «Усе, що стосується кадрового питання, — ви маєте повну самостійність зібрати принципово нову команду, що буде на НАК дивитися не як на легку здобич, а як на стратегічний об’єкт державної власності», — сказала Тимошенко.

А поки що у сховищах «стратегічного об’єкта» дійсно відсутній природний газ — цю інформацію керівник «Нафтогазу» також підтвердив. Дубина наголосив, що ситуація ускладнюється через відсутність балансу газу на 2008 рік і договорів про його постачання. «У нас немає ні балансу газу, ні угод із тими, хто поставляє газ», — зазначив він.

Проте Україна все ж бере на себе зобов’язання забезпечити стабільні постачання природного газу європейським споживачам. Про це заявила Юлія Тимошенко якраз після консультацій з Олегом Дубиною. «Я хотіла б, щоб усі споживачі газу — як європейські, так і українські — спокійно відзначали свята і знали, що Україна буде гідним партнером як для Європейського Союзу, так і для всіх без винятку споживачів газу в Україні — підприємств і громадян. (...) А з тими, хто довів НАК «Нафтогаз України» до такої ситуації, буде окрема розмова і окрема відповідальність», — пообіцяла Прем’єрка.

А щоб споживачам було зовсім спокійно, Тимошенко вже доручила Дубині проаналізувати собівартість видобування «блакитного палива» на території України з метою встановлення для населення об’єктивних цін на газ. «Слід подивитися, які там були накрутки в цій собівартості», — сказала Прем’єр–міністр.

Паралельно із цим Тимо­шенко готується до переговорів з Росією з приводу газових проблем. «Зараз ми домовляємось про можливу дату проведення такої зустрічі», — говорить вона. За її словами, зустріч «буде присвячена багатьом питанням, але в першу чергу — ситуації на газовому ринку України, яка склалася в результаті колосальних тіньових схем, які працювали в газовій галузі останні два роки». Міністр закордонних справ Володимир Огризко ще 29 грудня повідомив, що МЗС веде роботу з організації візиту Прем’єр–міністра Тимошенко до Москви.

Поки нова глава уряду готується вирішити газові проблеми, політику Тимошенко критикують її попередники. Прес–секретар екс–міністра палива й енергетики Юрія Бойка Костянтин Бородін вважає, що заплановане урядом збільшення податкового навантаження на «Нафтогаз України» у держбюджеті–2008 ставить під сумнів можливість фінансового оздоровлення компанії. А ще небезпека для фінансового стану НАК полягає в небажанні нового уряду підвищувати ціну на газ для теплокомуненерго за відсутності достатньої компенсації цих додаткових витрат компанії з бюджету. Ця непокрита бюджетом різниця становить близько 3 млрд. грн., стверджує Бородін.