Заразний приклад

04.01.2008

Воронін святкує Новий рік серед запасних

Завзяті англійці, які перед­ і післяноворічні дні пробігали у футбол, у середу завершили так званий boxing day. Дослівно — «боксерський день», що в проекції на прем’єр­лігу можна перекласти як «визначальний». Тобто вважається, що ці три тури мають накласти свій відбиток на подальший перебіг подій у чемпіонських перегонах.

Наскільки це твердження правильне, можна буде переконатися лише в травні — по завершенні сезону. Наразі ж можна сказати з великою часткою ймовірності, що ці матчі викреслили з кола претендентів на трон «Ліверпуль». Схоже, іспанський наставник команди Рафаель Бенітес заплутав ротацією складу не тільки журналістів, футболістів і вболівальників, а вже й сам шукає вихід із власного лабіринту. Завершивши другий поєдинок поспіль нічиєю, «мерсісайдці» скотилися на п’ятий рядок турнірної таблиці.

Позавчора ліверпульці на власному стадіоні не зуміли здолати одного з аутсайдерів чемпіонату — «Уїган». Нехай Фернандо Торрес забив свій десятий м’яч у сезоні, виграти його команді це не допомогло. Іспанець старався за двох, бо його австралійський партнер по атаці Гаррі К’юелл ніяк не міг поцілити по воротах. Бенітес кинувся щось міняти, лише коли гості несподівано зрівняли рахунок (невдало вибив м’яч із власного штрафного майданчика Джеррард). Однак вихід на поле Бенаюна, Крауча й Кюйта був явно запізнілим. Українець Андрій Воронін в останніх двох матчах «Ліверпуля» на полі так і не з’явився.

На одне очко «червоних» випередив «Манчестер Сіті». Переграти кризовий «Ньюкасл» команді СвенаГорана Ерікссона допоміг бразилець Елано Блумер. Для колишнього півзахисника донецького «Шахтаря» цей гол став п’ятим у сезоні.

У Іспанії «перегуляли»

Звичку грати у святкові дні перейняли й іспанці. Щоправда, 2 січня команди країни провели не матчі чемпіонату, а начебто менш відповідальні — кубкові. Наслідки святкувань певною мірою вплинули на спортивну форму футболістів, надто ж іменитих клубів. Саме перед ними виникли проблеми, як здобути перемогу «на класі».

«Барселона» фактично забезпечила собі вихід до числа шістнадцяти кращих ще в першому матчі з «Алкойано» (3:0). Після цього каталонці не змогли перемогти скромний клуб на своєму полі. Тому «гранатово­сині» залишали славетний «Ноу камп» під свист трибун і з незадоволеними обличчями.

Ще гірше довелося «Реалу», який після нічийного виїзду до Аліканте і на «Сантьяго Бернабеу» тривалий час не міг схилити шальки терезів на свою користь. Путівку до наступного раунду команді Бендта Шустера приніс ветеран Гуті, і сталося це лише на останній хвилині.

Інший мадридський клуб, «Атлетико», ледь уник проблем із необтяженою турнірними обов’язками командою з Гранади. Представник вищого світу на власному полі обмежився нічиєю.

 

ТАБЛО

Англійська прем’єр­ліга. Останні матчі 21го туру. «Ліверпуль» — «Уїган» — 1:1 (Торрес, 49 — Брембл, 80), «Болтон» — «Дербі» — 1:0 (Яннакопулос, 90), «Ньюкасл» — «Манчестер Сіті» — 0:2 (Елано, 38; Жельсон, 79), «Блекберн» — «Сандерленд» —1:0 (Маккарті, 57 (пен.); вилучення: Йорк, 71 («С»)).

Лідери: «Арсенал» — 50, «МЮ» — 48, «Челсі» — 44, «Ман. Сіті» — 39, «Ліверпуль» — 38 (20 матчів), «Евертон», «Астон Вілла» — 36...

* * *

Кубок короля Іспанії. 1/16 фіналу (повторні матчі). Найцікавіші результати: «Реал» — «Аліканте» — 2:1 (Роббен, 30; Гуті, 90 — Борха, 62; перша гра — 1:1), «Барселона» — «Алкойано» — 2:2 (Ескерро, 2, 10 — Перона, 69; Арнау, 90; 3:0), «Валенсія» — «Реал юніон» — 3:0 (Жигич, 65; Хоакін, 77, 90; 2:1), «Депортиво» — «Еспаньйол» — 1:2 (у дод. час; 1:1), «Севілья» — «Денья» — 4:3 (1:1), «Мальорка» — «Осасуна» — 4:0 (0:2), «Атлетико» — «Гранада74» — 1:1 (2:1), «Мурсія» — «Вальядолід» — 2:3 (1:1), «Вільяреал» — «ЛасПальмас» — 2:1 (4:2).