«Держбюджет не може мати кольору»

29.12.2007

У народних депутатів нині нервовий цейтнот. Якщо вони не зуміють прийняти Державний бюджет до 1 січня, у країні можуть виникнути серйозні проблеми — пенсіонери та бюджетники не отримають своїх грошей, багато державних програм не будуть профінансованими. І хоча жодне голосування за такий серйозний фінансовий документ не було легким, нині «баталії під куполом» особливо запеклі. Фракція Партії регіонів категорично відмовляється підтримувати кошторис держави, укладений Кабміном їхнього політичного опонента Юлії Тимошенко. За словами заступника Комітету ВР з питань бюджету БЮТівця Олега Ляшка, серйозних системних зауважень опозиція не висуває, «зриває погоджувальні ради» тощо.

Одна з вимог опозиціонерів — голосувати не за допомогою системи «Рада», а підняттям рук. Саме таким методом, нагадаємо, було обрано нинішнього Прем’єр–міністр­а. Але ж це процедура тривала, а за бюджет у другому та третьому читаннях голосують постатейно! «Якщо ми підемо цим шляхом, то сидітимемо тут і тягнутимемо руки догори до квітня наступного року», — іронізує пан Ляшко в коментарі «УМ». Він переконаний, що «коаліціантам» вдасться наполягти на своєму і вони працюватимуть більш звичним методом. Причому свої голоси на підтримку бюджету від нинішнього Кабміну, за словами Ляшка, може дати і Блок Литвина.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк намагається за будь–яку ціну згладити гострі кути і деполітизувати процес. «Закон про Держбюджет–2008 не може мати кольо­рів, це закон про бюджет цілої країни, а не якоїсь її частини, — миролюбно промовив спікер, додавши: — Зрозуміло, що хороших бюджетів не буває. А тим паче, якщо цей документ підготували у такі стислі терміни».

Вихід із ситуації Яценюк бачить такий: дати змогу уряду попрацювати два місяці, а вже у березні отримати системно інший документ і ухвалити його як нову редакцію закону. Паралельно спікер сподівається, що уряд у стислі терміни подасть програму своїх дій та державну програму соціально–економічного розвитку.

...На запитання, чи зуміють вони все–таки ухвалити бюджет до кінця року, один із дотепних нардепів сказав, що, безсумнівно, так. «А в наших колег–олігархів уже замовлено квитки на Канари! Вони зроблять усе, як треба».