Чим вище злетиш...

25.12.2007
Чим вище злетиш...

Колишньому міністрові транспорту і зв’язку Миколі Рудьковському пред’явлено обвинувачення у розтраті державних коштів у особливо великих розмірах. Ідеться про політ у Париж і назад чартерним рейсом 9—12 червня, який був проплачений із державного бюджету. Обвинувачення пред’явила київська міська прокуратура 21 грудня. Рудьковський особисто був присутній під час цієї процедури.

Заступник київського прокурора Григорій Остафійчук відмовився називати будь–які прізвища, однак підтвердив, що йдеться про чиновника з Міністерства транспорту. «За законодавством, я не можу називати імена та прізвища до винесення вироку, — відзначив Григорій Володимирович у коментарі «УМ». — Сказав би так: колишньому високопосадовцю Мінтрансу пред’явлено обвинувачення й оголошено про закінчення досудового слідства».

Тепер Микола Рудьковський має ознайомитися з обвинуваченням. Його звинувачують у вчиненні злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу — привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у особливо великих розмірах (за даними слідства, державне підприємство «СМАП» заплатило за рейс 392 тисячі 904 гривні). За вчинення злочину, передбаченого цією статтею, Кримінальний кодекс встановлює покарання від 7 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

На питання про те, як Рудьковський відреагував на пред’явлення обвинувачення, заступник київського прокурора Григорій Остафійчук сказав: «А як може відреагувати людина? Із тих, хто до нас приходив, після такої процедури ніхто приємних відчуттів не має. Звичайно, це викликає негативні емоції».

Сам Микола Рудьковський не захотів прокоментувати ситуацію. Кореспондент «УМ» спробував зв’язатися з ним через стільниковий телефон. Микола Миколайович взяв «мобілку», але коли почув, що дзвонять з «України молодої», щось вигукнув і кинув слухавку. Можливо, розгнівався. Загалом у пана Рудьковського непроста історія стосунків із «УМ». Наприклад, свого часу ми надрукували кілька матеріалів про «липові» дипломи Рудьковського.

Нагадаємо, що 14 грудня Служба безпеки України, яка вела справу на першому етапі, застосувала до Рудьковського підписку про невиїзд. СБУ встановила, що на початку червня пан Микола дав вказівку службовим особам державного підприємства «СМАП» замовити у одній із компаній чартерний авіарейс «Київ—Париж—Київ». 9 і 12 червня він здійснив авіапереліт до французької столиці й назад літаком «Сессна 560XL», який оплатило ДП «СМАП».

У цій поїздці Рудьковського супроводжувала переможниця одного з українських конкурсів краси. За даними «УМ», ідеться про Олександру Ніколаєнко. Наразі її не вдалося опитати по справі. «Ми дали доручення встановити місцезнаходження тієї жінки. Її прізвища я теж не можу називати, — відзначив «УМ» пан Остафійчук. — На сьогоднішній день і місцезнаходження її невідоме. За оперативними даними, вона за кордоном. Тому нам поки що не вдалося провести допит». Утім, додав пан Остафійчук, і без допиту все ясно. «В нас є документи, які свідчать, що саме на цьому рейсі, і на цих документах, вони літали в Париж», — підсумував заступник прокурора.

У коментарі «Бліку» шеф конкурсу «Міс Всесвіт–Україна» сказала: «Я зараз в Америці і готуюся до весілля». Обранцем Ніколаєнко став 72–річний американський мільярдер Філіп Раффін.