Штучна нирка у кишені

20.12.2007

Люди, які страджають від хронічної ниркової недостатності, змушені регулярно звільняти кров від токсинів. Для того щоб провести гемодіаліз, пацієнтів під’єднують до стаціонарних апаратів «штучна нирка». Хворі мусять приходити до лікарні 2—3 рази на тиждень і щоразу лежати по 4—12 годин, чекаючи, поки штучні фільтри очистять кров.

Як повідомляє агенція «Медновини», невдовзі такі пацієнти отримають свободу пересування. Американська компанія розробила портативну «штучну нирку», яка успішно пройшла попередні випробування на людях. Новий апарат для гемодіалізу — це переносний пристрій з батарейним живленням, розрахований на 6—8 годин безперервної роботи. За словами розробників, процедура очищення крові в їхньому винаході відбувається повільніше, ніж у стаціонарному апараті. Але це не є великою проблемою, оскільки прилад можна носити з собою протягом тривалого часу.

Учені припускають, що їхнє «дітище» стане першим кроком до створення більш мініатюрних та зручних (можливо, навіть імплантованих) апаратів гемодіалізу. А поки дослідники намагаються збільшити час роботи апарата до 24 годин.