Наша міліція бере на озброєння селф–дефенс

20.12.2007
Наша міліція бере на озброєння селф–дефенс

Київський турнір був багатий на жорсткі єдиноборства, але обійшовся без серйозних травм. (Фото Михайла ХАНУКАЄВА.)

Лайт–контакт, семі–контакт, фул–контакт, лоу–кік, сольні композиції, селф–дефенс і тайський бокс — усі ці дисципліни були охоплені відкритим київським турніром із кікбоксингу. В залі Міжнародного науково–технічного університету змагалися 220 спортсменів із 22 столичних клубів єдиноборств, гості з Київщини та інших обласних центрів. Судили турнір за правилами Всесвітньої аматорської кікбоксерської асоціації (WPKA).

У результаті безкомпромісних та жорстких поєдинків переможцем у командному заліку став київський спортклуб «Ніка», далі в призовій трійці — столичні СК «Арена» й «Арсенал». Організатори відзначають як позитив той факт, що бійцям вдалося уникнути серйозних травм.

За словами офіційного представника WPKA в Україні, віце–президента Українського союзу кікбоксингу Едуарда Дворецького, київський турнір став для наших бійців однією з репетицій наступного чемпіонату світу, що відбудеться у травні на Кіпрі. Від України на ньому виступлять близько 60 файтерів, і особливу надію тренери покладають саме на киян — срібного призера чемпіонату світу Максима Бойка, призерів континентальних першостей Дмитра Рильського, Сергія Каліушка, Євгена Маникала, заслуженого майстра спорту Дениса Балдіна — 12–разового чемпіона світу в сольних композиціях та за деякими іншими версіями, а також Тетяну Радзивило — майстра спорту міжнародного класу, дворазову чемпіонку світу в молодому, але вже популярному розділі селф–дефенс.

«Селф–дефенс, або самозахист без зброї — один із найбільш перспективних видів WPKA. Останнім часом цей напрям активно розвивається завдяки доступності в навчанні й високій ефективності», — пояснює заступник генерального секретаря Європейського союзу кікбоксингу Борис Шаповалов. Селф–дефенс — це комплекс прийомів, головне завдання яких — зупинити напад і поставити поведінку нападника під контроль без застосування зайвої сили. Методики селф–дефенсу найбільш пристосовані для правоохоронних органів і практикуються в Іраку, Лівані, Великій Британії, США, Росії, Латвії, Німеччині тощо. Цілком закономірно, що на київському турнірі в цій дисципліні найуспішніше виступили курсанти академії МВС.

Михайло ХАНУКАЄВ