Вікно в Америку, пробите гирею

19.12.2007
Вікно в Америку, пробите гирею

Українці — лідери світового гирьового спорту. (Фото Укрінформ.)

Гирьовий спорт завойовує нові території. На початку грудня першість світу серед силачів–гирьовиків приймало місто Сан–Дієго, що на півдні штату Каліфорнія. Цей світовий чемпіонат був уже 15–м за ліком, але Сполучені Штати приймали такі змагання вперше. І буквально «з порогу» американці пересвідчилися: у «гирьовому» світі немає рівних українським атлетам.

 

Гирі пускають коріння в американській землі

«Донедавна гирьовий спорт був «прерогативою» колишніх республік Радянського Союзу, але він переступив через океан і пустив пагони на Американському континенті, — каже Юрій Щербина, президент Міжнародної федерації гирьового спорту та водночас української федерації. — Вправи з гирями нині користуються популярністю більш ніж у 240 містах США, причому особливо приваблюють вони жінок. Налагоджена система відбіркових змагань перед відповідальними стартами».

Курортне й дуже чисте Сан–Дієго зустріло учасників змагань літнім теплом, що, за словами пана Щербини, сприяло доброму самопочуттю і швидшій акліматизації в нових часових умовах.

У чемпіонаті взяли участь 103 богатирі з дев’яти країн. Спортивна делегація України налічувала 34 особи і виявилася найбільшою серед тих, що прибули на чемпіонат. «Оскільки американська сторона не мала досвіду проведення таких турнірів, у роботу активно включилися судді та тренери з України. Тобто нам довелося винести на своїх плечах тягар проведення чемпіонату», — зазначає президент федерації. Юрій Щербина додає: зате приміщення організатори надали чудове.

Беззаперечне чемпіонство плюс показові виступи

На коні були не лише наші «орговики», а й власне атлети. В активі українців — 7 золотих, 5 срібних, 4 бронзові медалі (з них жінки здобули, відповідно, 3+2+3). Це означає, що «синьо–жовті» відстояли чемпіонський титул у командному заліку. Підтримали переможний почин і наші ветерани – у своїй віковій групі вони додали до загальної скарбнички ще десяток золотих нагород і одну бронзову.

У ривку пудової гирі чемпіонками світу без особливої конкуренції стали Світлана Кречик із Херсонщини (вагова категорія до 60 кг, 154 підйоми), нев’януча Любов Черепаха із Запоріжжя (до 70 кг, 153 підйоми), красуня з Полтави Катерина Ваніна (понад 70 кг, 154 підйоми). Срібні медалі отримали запоріжанка Наталія Пліщак (до 70 кг) і Марина Зуй із Борисполя (понад 90 кг). «Бронзу» в запеклій боротьбі з американками вибороли кримчанка Тетяна Фуглєва (до 60 кг) і киянка Тетяна Кожушко (понад 70 кг).

Чоловіки виважували двопудову гирю. У них першу золоту медаль у сумі двоборства приніс заслужений майстер спорту з Харкова Олександр Савченко (категорія до 60 кг) — 184 підйоми. Естафету підхопив титулований Роман Михальчук: 46–річний ветеран із категорії до 65 кг довів, що вік — не перепона для високих спортивних результатів, і вдесяте виборов звання чемпіона світу, зробивши 260 підйомів.

Як повідомляє голова ФГСУ Щербина, Володимирові Андрейчуку зі Львова було найважче — дорогою до Америки загубилися його речі, і довелося виступати в тому, що дали друзі по команді. Але втрата багажу тільки додала спортсменові наснаги: Володимир переміг із новим рекордом світу у ваговій категорії до 70 кг — 292 підйоми в сумі двоборства. Четверту, очікувану золоту медаль у чоловіків із новим світовим досягненням у категорії до 80 кг — 328 підйомів — здобув Федір Фуглєв. Прикметно, що впродовж року кримчанин не програв жодних змагань найвищого рівня.

Срібні медалі — у Костянтина Пронтенка з Житомира, львів’янина Мирослава Шалапського і столичного атлета Віталія Андріяша.

На другому загальнокомандному місці спортсмени з Білорусі, на третьому — команда Казахстану.

Ілюстрацією до чемпіонату стала шоу–програма: американські глядачі побачили феєричний виступ київської групи силового жонглювання «Козацькі витівки». Також свою майстерність у виконанні нетрадиційних вправ із гирями продемонстрував ветеран із Новограда–Волинського Олександр Дідовець.