Поразка заднім числом

15.12.2007

Конституційний Суд поставив крапку в суперечці, чи може Верховна Рада відправити у відставку міністрів закордонних справ і оборони, котрі належать до конституційної квоти Президента, без подання глави держави. КС витлумачив, що може. В рішенні ідеться також про те, що ВР може звільнити Прем’єра, голову Антимонопольного комітету, голову Держкомітету телебачення і радіомовлення, голову Фонду держмайна (останніх трьох — за поданням Прем’єра).

Справу розглядали за конституційним поданням 46 народних депутатів минулого скликання. На їхню думку, у положеннях пункту 12 частини 1 статті 85 Конституції немає відповіді на низку питань щодо процедури призначень і звільнень.

Це подання до КС зачалося тоді, коли «антикризова» коаліція взялася відправляти у відставку міністра закордонних справ Бориса Тарасюка. Лідер Народного руху вважав, що депутати не могли звільнити його без подання Президента. Табори влади та опозиції по–різному тлумачили одну статтю Конституції. Тож КС лише тепер підтвердив, що парламент тоді звільнив Тарасюка легітимно.

Також КС вирішив припинити конституційне провадження за кількома епізодами. Зокрема, він залишив без своєї відповіді питання, чи призводить звільнення Прем’єра до відставки всього складу Кабінету Міністрів, яка процедура звільнення членів уряду тощо. У рішенні йдеться про те, що ці питання врегульовані законом про Кабінет Міністрів.

Роман ЖАХІВ