Як додзвонитися Бушу

15.12.2007

У народі ходить купа анекдотів про те, як хтось із колег–президентів телефонує Джорджу Бушу, і далі за текстом. Але, виявляється, додзвонитись до глави Білого дому насправді може навіть простий смертний. Та хоч школяр–приколіст! Ну майже додзвонитися...

Як повідомляє агенція «Рейтер», лише за півкроку до цього зупинився ісландський школяр Віфілл Атласон. Наприкінці листопада 16–річний підліток з острівної країни просто вирішив пожартувати — зателефонував до США у Білий дім, відрекомендувався президентом Ісландії Олафуром Грімссоном, вжив для певності кілька ісландських слів і заявив, що хотів би переговорити із Джорджем Бушем. Дзвінок переконливого ісландського жартівника кілька разів перекидали від одного чиновника до іншого, поки нарешті з’єднали із секретарем Буша. Той послався на зайнятість президента, і вони з Атласоном домовилися, що офіційна розмова відбудеться за кілька днів — 1 грудня.

Щоправда, поспілкуватися з главою наймогутнішої держави школяреві не вдалося. У намічений день до дому Атласона зазирнула ісландська поліція, забравши його на допит для з’ясовування всіх обставин. Американці таки взялися перевіряти походження дзвінка з Ісландії: представники ЦРУ зв’язалися з головним комісаром поліції Ісландії й попросили уточнити персону абонента.

«Спецслужбістів» найбільше цікавило, де Віфілл роздобув номер приймальні американського президента. Хоча невдовзі прес–секретар Білого дому Дана Перино, відповідаючи на запитання журналістів з цього приводу, пояснила: мабуть, Атласон просто зателефонував телефоном на номер громадської приймальні, а «це може зробити кожен».