«Рахувальник» ґвалтував по–двоє

14.12.2007

Сорокарічного чоловіка підозрюють у скоєнні щонайменше чотирьох подвійних (!) зґвалтувань і трьох замахів на зґвалтування. Чи є він тим самим серійним ґвалтівником–«рахувальником», який уже впродовж кількох років скоює напади на дівчат та жінок обласного центру, при цьому рахує своїх жертв, встановлює слідство.

 

Гарячу новину про затримання в Чернігові ґвалтівника повідомив начальник УМВС України в Чернігівській області Валерій Нонік. За його словами, чоловіка, підозрюваного у цілій низці ґвалтувань, затримано минулого понеділка. Жертвами зловмисника ставали тендітні дівчата–підлітки, здебільшого у віці 12—14 років, й лише одній із жертв було 18 років, але вона зовні виглядала набагато молодшою за свій вік.

Зґвалтовані дівчата розповідають, що педофіл заманював їх парами (!), як правило, біля шкільного двору або у центрі міста. Потім умовляв пройти з ним кудись у двір або на горище, де по черзі ґвалтував. Щоб боялись і не скаржились — погрожував, що має ніж чи пістолет, яких насправді не було. З кожної жертви 40–річний ґвалтівник брав «сувенір» — якусь особисту річ на пам’ять. Ця «колекція» вилучена міліцією під час обшуку помешкання підозрюваного. Затримати маніяка допомогли самі постраждалі. Кілька вечорів вони ходили разом із патрульною службою, поки не впізнали свого кривдника — він якраз чіплявся до чергових жертв.

Як стало відомо «УМ», родом підозрюваний із Росії, свого часу з батьками і старшою сестрою переїхав до Чернігова. Військову службу проходив на Північному флоті. Чоловік розлучений. У 1997 році в нього померла мати. Через конфлікт із рідними він виїхав із міста. За попередніми даними, у Чернігові чоловік з’явився лише восени цього року. Отже, шукатимуть сліди підозрюваного також у Росії та Білорусі, де він гастролював протягом останніх 10 років. Чернігівські правоохоронці вже контактують із цього приводу з російськими колегами.

У цій справі дуже багато запитань, на які важко знайти просте пояснення. Наприклад, чи не володіє підозрюваний якимись гіпнотичними вміннями, адже у слідчих уже виникло запитання, як можна контролювати під час зґвалтування відразу дві жертви, навіть якщо це налякані діти? Правоохоронці говорять про необхідність психологічної експертизи. Але найголовніше запитання у цій справі: чи дійсно затриманий є тим самим серійним ґвалтівником, якого чернігівська міліція розшукує ще з середини 90–х років. Злочинця, котрий здійснив десятки нападів на жінок і дівчат, прозвали «Рахувальником», за звичку рахувати вголос під час гвалтування.

Власне, самі міліціонери майже нічого не повідомляють про особливості цієї кримінальної справи. Керівництво Чернігівського міськвідділу внутрішніх справ узагалі відмовляється від коментарів. Що й зрозуміло, по–перше, справу лише розпочато. А по–друге, про кримінальні справи такого роду міліціонери з досвідом намагаються повідомляти ЗМІ якомога рідше, щоб не провокувати потенційних зловмисників.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>