0:3. Потрібна швидка допомога

14.12.2007
0:3. Потрібна швидка допомога

Останній у цьому році програш «Динамо» почався з 11–метрового.

Вироки історії

Позавчора в Лісабоні чемпіон України завершив найганебнішу єврокубкову кампанію в історії клубу. «Динамо» вперше програло всі шість матчів групового турніру Суперліги, отримавши у свої ворота 19 м’ячів. Таку «пропускну здатність» у цьому турнірі досі демонстрував лише угорський «Ференцварош» у сезоні 1995/96. Але команда з Будапешта змогла тоді набрати п’ять очок — на відміну від киян, які закінчили цей рік із «бубликом». За різницею ж м’ячів «біло–сині» лише трохи не дотягнули до антирекорду московського «Спартака». На груповому етапі сезону 2002/03 росіяни напрацювали на «мінус 17», забивши один м’яч і пропустивши 18. Динамівці ж нині зупинилися на позначці «мінус 15». При цьому кияни не можуть виграти вже в 13 поєдинках Ліги чемпіонів поспіль, зазнавши загалом на даній стадії 39 поразок. Цього рубежу не сягнула ще жодна команда Європи…

У груповому турнірі ЛЧ–2007 «Динамо» тричі програвало з великим рахунком, «віддавши шану» кожному з суперників по групі. Також тричі найкраща команда України пропускала по чотири м’ячі, двічі — по два, й одного разу — два голи (це — «найсухіший» показник «Динамо»).

«Порулювати» колективом упродовж осені встигли троє тренерів — теж своєрідний рекорд. Наставники дійшли до висновку, який позавчора ввечері озвучив наймолодший із них — Олег Лужний: «Створити щось путнє із цього збіговиська попсуй–футболістів неможливо». Хоча новий «машиніст» «Динамо», росіянин Юрій Сьомін тиждень тому несподівано для багатьох висловив думку, що в Києві зібрані гарні гравці. Реагуючи на це, в. о. головного Лужний у Лісабоні пожартував так: «Гарні — це симпатичні?»

Промінь надії

Перед останнім поєдинком року динамівці традиційно пообіцяли битися за престиж клубу. Справді, в декого бажання не програти хоча б раз проглядалося. Але коли перед стартовим свистком телекамера показала посмішку серба Марковича, з’явилися сумніви у бойовому налаштуванні динамівців. Узбек Шацьких «топтав» суперників, наскільки міг, але цього було явно недостатньо для позитивного результату.

Позавчора, до речі, «Динамо» не пропускало м’яч найдовше у Суперлізі — 35 хвилин. Помилка таки сталася — цього разу Несмачний не встиг випередити бразильця Лієдсона в боротьбі за м’яч і в’їхав у того ногою й корпусом. Реалізувавши пенальті, захисник Андерсон Полга записав до свого активу лише другий гол за «Спортинг». Перший він забив у київській зустрічі цих суперників.

І хоча на початку другого тайму після «накачки» Лужного динамівці прискорилися, але командних взаємодій та індивідуальної майстерності не вистачило, щоб хоча б раз пробити Руя Патрісіо. Ребров і Шацьких загубилися в центрі поля; Нінкович, Гіоане, Гусєв намагалися загострювати ситуацію, але часто припускалися браку в передачах, та й завершувати комбінації було нікому. Сергій Ребров у сприятливій ситуації пробив із 15 метрів повз ціль. Лише коли замість Бангура вийшов молодий Артем Кравець, атака почала працювати краще. 18–річний форвард і сам мав два шанси відзначитися, й паси непогані віддавав, та, як видно, його час поки не настав. Але, хочеться вірити, має настати, бо своєю грою Кравець нагадав юного Андрія Шевченка, котрий у 1994–му забив свій перший м’яч у Суперлізі у ворота «Баварії».

Захист же «Динамо» продовжував раз по раз помилятися, і господарі ще двічі розписалися у воротах Луценка. Віддаючи пас для подвоєння рахунку, чудовий дриблінг продемонстрував росіянин Марат Ізмайлов, якого Юрій Сьомін знає по спільній роботі в «Локомотиві» і якого він не проти б бачити в столиці України. Але ситуація з цим, як і з іншими питаннями функціонування команди, проясниться вже в новому році, коли кияни зберуться після відпусток.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий турнір. 6–й тур

Група F

«Рома» (Італія) — «Манчестер юн.» (Англія) — 1:1 (Мансіні, 71 — Піке, 34)

«Спортинг» (Португалія) — «Динамо» (Україна) — 3:0

Голи: Полга, 35 (пен.); Моутіньйо, 67; Лієдсон, 88.

«Спортинг»: Руй Патрісіо, Полга, Тонел, Ронні (Велосо, 61), Ізмайлов, Фарнеруд (Вукчевич, 68), Моутіньйо, Адріен, Лієдсон, Абель, Пурович (Паєс, 86).

«Динамо»: Луценко, Маркович, Допілка, Гавранчич, Несмачний, Гіоане, Нінкович, Ребров (Белькевич, 80), Гусєв, Шацьких, Бангура (Кравець, 57).

Лісабон, «Жозе Алваладе». 19 400 глядачів

Арбітр: Дуглас (Шотландія)

Попереджень не було.

Підсумкова таблиця:

І В Н П М О

1. «МЮ» 6 5 1 0 13–4 16

2. «Рома» 6 3 2 1 11–6 11

3. «Спортинг» 6 2 1 3 9–8 7

4. «Динамо» 6 0 0 6 4–19 0

 

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Лужний, в. о. головного тренера «Динамо»:

— І в першому, і в другому таймах ми мали моменти для взяття воріт суперника. Якби їх реалізували, тоді матч точно склався б по–іншому, тож не варто акцентувати увагу на пенальті. Але клас є клас.

Повторюся, що з футболістами такого класу ми не зможемо стрибнути вище рівня чемпіонату України — у них немає ані характеру, ані духу, ані спортивної злості. Я вважаю, що з ними створити висококласну команду неможливо…

Пауло Бенту, головний тренер «Спортинга»:

— Ми грали добре й досягли чудового результату. У другому таймі ми могли забити навіть більше, та не використали кілька нагод. У порівнянні з попереднім сезоном у грі команди спостерігається прогрес, але для виходу до «плей–оф» Ліги чемпіонів гравцям бракує рішучості.