Ксенія Ляпіна: «Регіонали» не знають, що й вигадати

13.12.2007
Ксенія Ляпіна: «Регіонали» не знають, що й вигадати

— Пані Ксеніє, позавчора демократичній коаліції не вдалося обрати Прем’єр–міністра, а вчора прем’єрське питання навіть не вдалося внести в сесійну залу. Як ви гадаєте, чи позначиться це на міцності демократичної коаліції?

— Думаю, воно тільки зміцнить нашу коаліцію. Не зважаючи на коментарі опонентів, ми створили коаліцію, ми обрали Голову Верховної Ради, хоча в останній момент деякі депутати з опозиції намагалися зірвати голосування. Вчора (у вівторок. — Ред.) нас випробовували на міцність навіть силовими методами. До речі, це випробування не тільки для коаліції, а й для нового спікера. Опоненти навіть намагалися його штовхати. Попри це, чітко видно, що в нас є 227 голосів за Прем’єра.

— Як ви прокоментуєте позицію Партії регіонів, яка блокує обрання нового Прем’єра?

— «Регіонали» вже не знають, що й вигадати. Вони звинувачують нас, що коаліція — нежиттєздатна, і знову пропонують створити «широку» коаліцію. Але справа в тому, що з ними ніхто не хоче творити коаліцію. І не збираємося.

Вони чіпляються за що тільки можна. Позавчора казали, що не будуть заважати голосуванню, якщо буде повторне подання на Тимошенко. Але вчора знову взялися блокувати.

Ще Партія регіонів просить нас вибачитися за те, ніби ми їх звинуватили у втручанні в систему «Рада». Але ж ми не казали, що вони понапихали папірців у гніздо для картки Олександра Омельченка (у блокуванні гнізд для карток «регіонали» обвинувачували» «помаранчевих» у ВР минулого скликання. — Ред.).

Звичайно, в нас є багато запитань до системи «Рада». Я була здивована звітом СБУ, в якому йшлося про те, що система не веде електронного протоколювання! Це ж Верховна Рада, вищий законодавчий орган!

Тож ми запропонували надійніший спосіб — голосувати [за Прем’єра] або руками, або бюлетенями. Партія регіонів — проти. Хоча чому, адже така процедура — важча й складніша для нас?

— Трохи наївне запитання: чи проводилися тренінги для депутатів–новачків, аби навчити їх правильно голосувати карткою?

— Це ж не перше їхнє голосування. До вівторка все було нормально, а при голосуванні за Прем’єра — проблеми. Та й Олександра Омельченка новачком теж назвати не можна. У Київраді, де він тривалий час працював, була аналогічна система. Тому я не думаю, що це питання тренінгів.

Насправді позавчора постала дещо складніша проблема — це питання конституційного волевиявлення та його фіксування: було 227 голосів, але їх не вдалося зафіксувати. Але що важливіше — депутат і його голос чи система «Рада»?

— Також викликає тривогу те, як ваша коаліція голосуватиме надалі. Якщо не вдалося обрати навіть Прем’єра, то що казати про окремі закони, коли явка може бути нижчою? У вас маленька перевага — лише два голоси...

— Насправді я переконана, що багато законопроектів не ділитимуть зал на опозицію та коаліцію. Думаю, поділ буде тільки при розгляді ключових голосувань, які можна назвати «суперполітичними», — як–от за призначення Прем’єр–міністра. Тоді треба всім мобілізуватись і стежити за тим, щоб усі картки спрацювали.