«Серце Бескиду» — у Вроцлаві

13.12.2007

Цей фестиваль відбувається з ініціативи Колегіуму Східної Європи імені Яна Новака–Єжеранського. Протягом кількох днів мешканці та гості Вроцлава могли познайомитися з сучасною українською культурою, яка на цьому фесті була представлена різними жанрами та напрямами.

Фестиваль відкрився двогодинною голограмною виставкою, на якій, об’єднані спільною назвою «Золото України», експонувалися пам’ятки мистецтва. Були презентовані прикраси, посуд, барельєфи, час виготовлення яких сягає доби Київської Русі й навіть V століття до н. е. Співак, перекладач та поет Віктор Морозов запросив на свій концерт «Тільки у Львові» — однойменний диск львівських батярських пісень автор видав п’ять років тому, — а професор Богдан Осадчук провів зустріч, на якій разом з аудиторією шукав відповідь на питання «Що далі з Україною?».

Учора з вроцлавською громадою спілкувався поет, драматург та прозаїк Олександр Коротко, фольклорна команда з Вінниці «Очеретяний кіт» та Юлія Дошна зіграли концерт лемківських пісень «Серце Бескиду». Сьогодні своє слово до польських естетів промовлять українські живописці — за сприяння галереї «Ірена» у Вроцлаві відкриється виставка «Сучасне українське мистецтво», на якій експонуватимуть 15 картин та кілька скульптур молодих українських художників.