Виправдані надії

12.12.2007
Виправдані надії

Сергій Лебідь із сьомим «золотом» чемпіонату Європи.

Перед від’їздом на XIV континентальну першість із кросу Сергій Лебідь не прийшов на прес–конференцію — мовляв, не хочу наврочити. Що ж, забобони лідерові допомогли — минулої неділі в іспанському містечку Торо він усьоме виграв європейський чемпіонат. Раніше Сергій тріумфував на таких змаганнях у 1998–му й 2001—2005 роках.

Дистанція у кросі не вимірюється з точністю до метра — все залежить від особливостей траси, але зазвичай вона має довжину в діапазоні 9,5—10,5 км. Цього разу погода сприяла атлетам із 33 країн, які вийшли на старт: світило сонечко, й температура була цілком прийнятною для того, щоб не додавати до стандартної амуніції щось із теплого одягу.

Після звичної штовханини на старті виокремилася компанія лідерів, до якої Лебідь приєднався на позначці 2 км. Розв’язка наступила на останньому кілометрі, коли Сергій спуртом відірвався від суперників і першим перетнув фінішну стрічку, показавши час 31 хв. 47 сек. На 9 сек. пізніше завершив біг представник Швеції Мустафа Мохамед, на 11 — португалець Руй Сильва. Ще один наш співвітчизник, 25–річний Ігор Гелетій, опинився на 35–й позиції (час — 33.01) серед 57 учасників. До речі, п’ятеро спортсменів фінішу так і не дісталися.

Щасливий Лебідь роздавав численні інтерв’ю, в яких, зокрема, сказав: «Я радий, що зумів виправити минулорічне «непорозуміння», коли залишився без медалі. Але перемога далася мені не так легко, як це могло здатися. Ніхто з атлетів не хотів задавати темп на старті й навіть на середині дистанції, ймовірно, побоюючись, сильного вітру. Тому темп і спадав на прямих ділянках».

Щодо жіночої частини змагань, то минулорічна переможниця чемпіонату Європи, сумчанка Тетяна Головченко, цього разу обмежилася 15–м результатом (27.44). Призерками ж стали іспанки Домінгес і Морато, які пропустили між собою француженку Куло.

Але медаль Лебідя не стала для українців єдиною в Торо. У змаганнях юніорів «бронзу» здобув 19–річний Дмитро Лашин. Чемпіон Європи на дистанції 10 км нині поступився, відповідно, 5 і 8 сек. французам Карвальйо й Амдуні. У командному заліку наші юніори посіли восьме місце. Серед дівчат 17–річна Ольга Скрипак трохи не дотягнула до п’єдесталу, фінішувавши п’ятою. У загальному заліку п’ятірка наших юніорок стала третьою.

Гіршими виявилися справи у молодіжній категорії. Серед атлетів віком до 23 років українки взагалі не стартували, а в представників сильної статі найкращим результатом стала 33–тя позиція Іллі Сухарєва.