Приворот для сонька–дрімка

11.12.2007
Приворот для сонька–дрімка

Міцний сон — одна з ознак здоров’я. (з сайту www.spim.ru.)

Для нашого шаленого часу безсоння не таке вже й рідкісне явище. Людина може півночі крутитися у ліжку, рахуючи овечок або слоненят, а сон прийде тільки під ранок, за годину–другу до будильникового вереску. За допомогою яких засобів бідака може повернути собі нормальний здоровий сон? Як стверджує професор психіатрії Медичного університету Північного Чикаго Генрі Лахмеєр, самими лише заспокійливими та снодійними засобами, які продаються в аптеці без рецепта, пацієнт лихові не зарадить. «Глушити» безсоння сильнодіючими препаратами — все одно, що збивати аспірином будь–яке підвищення температури. Для того щоб досягти стовідсоткового успіху, треба спочатку розібратися у причинах проблеми.

Спершу трави, потім — хімію

Протягом 30 років Генрі Лахмеєр вивчав механізми виникнення безсоння, сезонних розладів психіки та депресії. У своїй науковій праці, розміщеній в журналі «Лансет», лікар наголошує, що порушення сну може виникнути як «доважок» до численних хвороб: неврозів, неврастенії, астенії. Тривале виснажливе безсоння може з’явитися на тлі інфекційних, серцево–судинних та інших захворювань. Окрім того, безсоння нерідко спричинено виснаженням нервової системи внаслідок тяжкої і тривалої розумової чи фізичної праці, нервового перенапруження, тривалої роботи в нічну зміну. Хронічне отруєння організму різними хімічними речовинами, грибами, деякими рослинами, ліками, вживання у надмірній кількості міцного чаю або кави також може надовго «відрубати» сон.

З огляду на розмаїття причин безсоння лікування в кожному випадку буде індивідуальним. Аби поновити міцну дружбу з Морфеєм, одному пацієнту достатньо вилікувати гастрит, другому — приймати хвойні ванни та гуляти перед сном, третьому — перейти на дієтичне харчування й запастися спеціальними ефірними оліями. І лише у важких випадках пацієнту доводиться застосовувати снодійні засоби. Причому це мають бути не пігулки «від сусідки», не препарати, які масово рекламуються по телебаченню, і не ліки, запропоновані аптекарем. Препарат, його дозування та тривалість терапії має визначити лікар — після того як встановить діагноз після ретельного обстеження.

Професор Генрі Лахмеєр говорить, що безсистемне і тривале застосування сильнодіючих снодійних засобів може спричинити розлади печінки, шлунка, мозку, серця і навіть... ще більші розлади сну, ніж були до того. Тому починати лікування найкраще з м’яких і простих рослинних засобів. Так, свіжий аромат м’яти вгамовує нервову перевтому, оптимізує кровообіг і допомагає заснути. Меліса знімає меланхолію та роздратування, заспокоює та розслаблює нервову систему. До заспокійливих рослин також належать валеріана, хміль, півонія, кульбаба, звіробій, липа, календула, полин, череда. Вони знижують емоційну напруженість і надмірну збудженість.

У ліжку — тільки спати!

Людям, які хочуть покращити нічний сон, Генрі Лахмеєр радить дотримуватися таких порад:

*Проводьте час перед сном за заняттям, яке розслаблює і приносить задоволення. Почитайте книгу, прийміть теплу ванну з ефірними оліями. Не виконуйте фізичних вправ чи роботи, яка вимагає високої розумової активності.

*Підтримуйте у своїй спальні максимально можливу тишу і темряву. Світлонепроникні штори чи жалюзі, які ізолюють спальню від зовнішнього шуму, у багатьох випадках можуть спрацювати краще від снодійних таблеток. Перебувайте на яскравому світлі в період активності.

*Нехай ліжко асоціюється у вас тільки зі сном та відпочинком. Не заповнюйте в ліжку рахунків, не вчіть уроків, не складайте план роботи на найближчий тиждень.

*Знімайте фізичне напруження, лежачи в ліжку. Максимально розслаблюйте м’язи кінцівок, тулуба й обличчя.

*Не дрімайте вдень. Це може негативно позначитися на нічному сні.

*Лягайте спати і прокидайтесь згідно з режимом.

*Не вживайте нікотину і кофеїну у другій половині дня.

*Не вживайте протягом дня більше від однієї чарки спиртного. Замість того щоб викликати релаксацію, надмірна порція алкоголю погіршує якість сну.

Водночас професор застерігає пацієнтів від самолікування безсоння снодійними лікарськими засобами:

*Ці ліки протипоказані вагітним і пацієнтам із серйозними розладами дихання.

*Не можна призначати снодійні препарати людям, умови праці яких вимагають раптово прокидатися і бути при цьому бадьорим (пожежники, працівники «швидкої допомоги»). Немедикаментозне лікування — єдина альтернатива для таких пацієнтів.

*У людей похилого віку сповільнений метаболізм багатьох ліків, включаючи снодійні, такі пацієнти більш схильні до серйозних побічних ефектів, тому їм слід призначати менші дози медикаментів.