НОВИНИ ПЛЮС

11.12.2007

Покарання за заперечення Голодомору

Президент Віктор Ющенко вніс на розгляд Верховної Ради проект змін до Кримінального та Кримінально–процесуального кодексів, що передбачають відповідальність за публічне заперечення Голодомору 1932—1933 років в Україні як факту геноциду українського народу та Голокосту як факту геноциду єврейського народу. Як інформує сайт ВР, за публічне заперечення Голодомору Президент пропонує карати штрафом у розмірі від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до двох років.

Спадок спікера

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк на виконання рішення Конституційного Суду підпише два закони, ухвалені парламентом у 2006 році, які ще не вступили в силу. Перший закон спростить процедуру імпічменту Президента, другий — розширить перелік пільг народних депутатів. Як повідомляє газета «Коммєрсант–Україна», ідеться про закони про тимчасові слідчі комісії ВР і про внесення змін у закон про статус народного депутата.

Нова партія Волги

У Києві відбувся установчий з’їзд партії «Союз лівих сил». Її лідером став колишній соціаліст Василь Волга, виключений з СПУ за опонування Олександрові Морозу. За словами Волги, основний курс нової партії спрямований на повернення до мажоритарної системи виборів, надання національного статусу російській мові і позаблокове положення України в міжнародній політиці.

Медіа для мас

Міський голова Києва Леонід Черновецький наклав вето на прийняте в четвер рішення Київради про закриття муніципальних видань «Хрещатик», «Вечірній Київ» і «Українська столиця». «Я категорично проти будь–яких спроб окремих депутатів ліквідувати київську муніципальну пресу», — заявив Черновецький. Мер говорить, що таким чином Київрада порушує свободу слова. Натомість депутати вказують на те, що жодної об’єктивності в зазначених виданнях немає — вони лише хвалять Черновецького та борються з його опонентами.

Нагороди

Президент РФ Володимир Путін нагородив віце–прем’єр–міністра Укра–їни Миколу Азарова «Орденом дружби». Про це сказано в указі Путіна, розміщеному на інтернет–сайті Кремля. Азарова нагороджено «за великий внесок у розвиток торгово–економічних зв’язків між Росією й Україною, зміцнення дружби і співпраці між російським і українським народами».