Кращі друзі депутата — діаманти

08.12.2007

З власних джерел «УМ» у Держмитслужбі стало відомо, що ще 25 листопада о 23.30 в аеропорту «Бориспіль» працівники митниці за участю співробітників київського УБОЗу затримали одного з пасажирів, що повернувся до України з Об’єднаних Арабських Еміратів. Відомого у ділових колах бізнесмена та депутата«регіонала» Запорізької облради Дмитра Швеця «узяли» через спробу провезти «контру» — в його дорожній сумці було виявлено незадекларовані дорогоцінні прикраси на чималу суму — близько 44 тисяч доларів.

Цікаво, що пан Швець є ще й видавцем журналу «Людина і Закон», тобто мав розуміти, чим може загрожувати така контрабанда. Джерела «УМ» у столичному УБОЗі повідомили, що пан Швець навмисно обрав лінію спрощеного проходження митного контролю.

«Громадянин Швець Д.В. був ознайомлений із правилами переміщення через митний коридор України цінностей та вимогою їх обов’язкового декларування, — зазначає наше джерело. — Крім того, співробітник митниці двічі наголосив громадянину про необхідність декларування цінностей, які він може мати при собі. Громадянин Швець Д.В. категорично запевнив співробітників митниці про відсутність у нього таких цінностей».

Очевидно, що «убозівці» мали певні «оперативні дані» щодо пана Швеця. Його запросили у службове приміщення й там вилучили золотий ланцюжок, золоті сережки з діамантами по 1,8 карата, золотий кулон із діамантом у 2,2 карата та золоту каблучку з... 66 діамантами! Усе золото 750ї проби. Після цього митники склали протокол «Про порушення митних правил» за №915 й відпустили любителя діамантів. За даними «УМ», оперативнорозшукова справа пана Швеця нині перебуває на контролі першого заступника ГУБОЗ Юрія Солов’я, матеріали протоколу спрямовані також на адресу СБУ.

Протягом цього часу слідст­во вже мало прийняти рішення про порушення кримінальної справи, тим більше що дії голови «Ділової ради України» пана Швеця вже кваліфіковано за ст. 201 ч. 1 КК (контрабанда), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до семи років. Утім про порушення кримінальної справи, як і про ймовірну відмову в її порушенні, нічого не відомо. Уникає спілкування з пресою і пан Швець.

До речі, нещодавно стали відомі результати оцінки вилучених у нього цінностей. Як зазначили «УМ» джерела в Київ­ському УБОЗі, фахівці дер­жпідприємства «Смарагд» уже дослідили діаманти Швеця: їх загальна ринкова вартість становить близько 34 тисяч доларів. При визначенні вартості безпосередньо ювелірних виробів враховували мінімальний роздрібний коефіцієнт 1,3 — отже, ця «контрабанда чистої води» загалом «тягне» на 44 тисячі доларів.

ДО РЕЧІ

Перевірку інформації, наведеної у публікації «УМ» від 27.10.2007 р. під назвою «Провінційні перевертні», здійснило і МВС. Нагадаємо, що йшлося про можливі зловживання окремих співробітників міліцейського УБОЗу та СБУ Дніпродзержинська. Раніше наведені факти перевірила СБУ, про результати цієї перевірки «УМ» уже повідомляла. Тоді з’ясувалося чимало цікавого. Зокрема, те, що батька затриманого Пітюренка Є. фактично використав невідомий, який і запропонував йому підписати звернення до Генпрокуратури та одного з народних депутатів, щоб «допомогти сину».

Щодо самого Пітюренка Є., то він і надалі перебуває під слідством у Дніпропетровському СІЗО №3, проти нього порушено низку кримінальних справ за хуліганство. Департамент зв’язків із громадськістю МВС повідомляє «УМ», що співробітниками внутрішньої безпеки у Дніпропетровській області було проведено ретельну перевірку викладених у газеті фактів. Як і у випадку з СБУ, головні «постраждалі» засвідчили, що претензій до правоохоронців не мають. Окрім цього, відповідну перевірку провела й обласна прокуратура, внаслідок чого було ухвалено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи щодо працівників міліції, оскільки даних, які б свідчили про порушення ними норм чинного законодавства, не виявлено.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>