І нашим, і вашим

08.12.2007
І нашим, і вашим

Платіні намагався врахувати думки всіх.

Нинішній голова Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА) Мішель Платіні прийшов на свою посаду багато в чому завдяки підтримці «маленьких» з точки зору «спорту номер один» країн. Француз обіцяв їм більше прав у єврокубках і нещодавно почав втілювати свої слова в реальні справи.

За ініціативи президента виконком УЄФА затвердив зміни до формату клубних турнірів, що набудуть чинності з сезону 2009/2010 рр. Пішовши на поступки середнякам і аутсайдерам, Платіні не міг послабити позиції провідних футбольних держав. Адже організація елітних клубів континенту G–14, до якої входять уже більш як два десятки команд, час від часу нагадує про свої погрози створити окремий альтернативний турнір. Тому реформатори намагалися врахувати побажання й заможних клубів.

Розібратися із доволі складною новою схемою одразу важко. Але спробуємо. Отже, через два роки до групового турніру Ліги чемпіонів напряму потраплять аж по три клуби з трьох перших за рейтингом УЄФА країн. По дві команди делегують ті країни, що будуть на рейтингових місцях із четвертого по шосте, по одній — із 7–го по 12–те.

Нагадаємо, Україна наразі перебуває на 10–й позиції, отже, наш чемпіон не проходитиме кваліфікацію. Натомість складніше буде потрапити до Суперліги віце–чемпіонові — крім уже звичних трьох кваліфікаційних раундів, УЄФА запровадить попередній, а також започаткує додатковий «турнір
15–ти». У будь–якому разі, в груповому раунді гратимуть п’ять команд із країн, що посідають у рейтингу місця з 13–го по 53–тє.

Серйозні зміни сталися і в регламенті Кубка УЄФА. Тепер у ньому будуть аж чотири (!) відбіркові кола, а в груповому турнірі гратимуть 48 команд, поділених на 12 груп по четверо. До 1/16 фіналу після двоколового турніру вийдуть по два кращі клуби з кожного квартету, де до них приєднаються вісім колективів, що стануть третіми в групах Ліги чемпіонів. Три українські команди стартуватимуть у Кубку УЄФА, відповідно, з другого, третього й четвертого відбіркових раундів.