Скільки вже можна жили тягти?!

06.12.2007
Скільки вже можна жили тягти?!

Сумні та невеселі вчора були урядовці Януковича. Бо засідали востаннє? (Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Ситуація очікування вироку, в якій уже понад два місяці перебуває Кабінет Міністрів Януковича, схоже, найбільше мучить самих міністрів. Позавчора ввечері стало остаточно відомо: «помилування» не буде, спікером обрано «не нашу» людину. А це має означати, що в життя Віктора Федоровича клином увійдуть три літери, яких він чути не може, — БЮТ.

«Арсена Яценюка сьогодні немає. Не знаю, з якої причини, — розвів руками в. о. Прем’єра на вчорашньому засіданні уряду, констатуючи втрату «бійця». — Я вважаю, що ми маємо його привітати з обранням. Це член нашого уряду, міністр, побажаємо йому успіхів на цій роботі».

Натомість Віктор Янукович упевнений: вітай цих «помаранчевих» чи не вітай, все одно нічого путнього у них не вийде — коаліція демократичних сил, за його словами, не може бути ефективною. І знаєте, чому? Виявляється, ніжну душу Януковича — запеклого демократа, який за свободу і недоторканність особистості не раз обіцяв щось комусь поламати, — шалено обурила поведінка його політичних суперників. «Ця принизлива процедура, яку пройшли 227 депутатів, я не знаю навіть, як її назвати, — це казарменна демократія», — прокоментував він процедуру голосування, коли представники БЮТ«НУНС» демонстрували позначки в бюлетенях за Яценюка своїм партійним лідерам.

Один із найбагатослівніших міністрів «антикризового» уряду, Нестор Шуфрич, не міг творчо не продовжити думку свого шефа. Виконувач обов’язків шефа МНС свято переконаний: коаліція нині виходить не просто казарменна, а цілком тобі тоталітарна. Шуфрич підтвердив інформацію, яку мали журналісти: у кулуарах «регіоналів» і справді зріє ідея подавати до суду і скасувати обрання спікера ВР. Якщо ж Феміда не розплющить у потрібному місці очі, що ж — складаю свої іграшки і в опозицію!

Утім голосування у Верховній Раді, коли члени партії Віктора Януковича до останнього тримали оборону, але так і не втримали її, принесло йому душевне полегшення. Лідер «регіоналів» за те, щоб новий уряд сформували якнайшвидше і визначили «відповідальність цієї коаліції». Своїх міністрів, яким раніше Віктор Федорович радив не пакувати валізи, а зачекати, вчора він попросив нести відповідальність за свою роботу до останнього дня. Подібні слова давалися Прем’єру дуже важко. «Деякі популісти вже починають давати оцінку роботи уряду», — програвши битву, Янукович повернувся до своєї звичної риторики «хто не з нами, той популіст»...