Не доросли

06.12.2007
Не доросли

Не прорвалися: Томаш Гюбшман вийшов на заміну, однак гру «гірників» поліпшити не спромігся. (Рейтер.)

У цьому сезоні гірники мали найкращі шанси пробитися до «плейоф»за всі сім років виступів у Суперлізі. Але, схоже, дві перемоги на старті турніру змусили декого з гравців повірити в те, що вони вхопили Бога за бороду, стали великими й путівка до 1/8 фіналу вже в них у кишені «автоматом». Принаймні так вважає наставник «Шахтаря» Мірча Луческу, хоча припускає, що й у нього були помилки.

Позавчора ввечері подальша доля донеччан була в їхніх руках. Перемо­га дозволяла сподіватися на продовження походу у Лізі чемпіонів, нічия гарантувала участь у весняних раундах Кубка УЄФА. Більше того, як виявилося, «Мілан» таки завдав поразки «Селтіку», створивши для українського клубу сприятливі умови для виходу до «плейоф» Суперліги. Але донецький інтернаціонал «Шахтаря» не спромігся на своєму полі не програти португальській «Бенфіці».

Хоча до зустрічі донеччани готувалися начебто надсерйозно, навіть перенесли на весну матч чемпіонату України, тоді як решта суперників по групі провели важкі матчі у своїх національних першостях. «Мілан» розійшовся миром з «Ювентусом», «Селтік» — із «Хартсом», а «Бенфіка» програла «Порту». І нехай ніхто з наших опонентів не здобув перемоги, футболісти отримали практику принципового двобою, що, схоже, допомогло їм налаштуватися на позавчорашні матчі.

Принаймні команда з Лісабона одразу взяла бика за роги, приголомшивши «Шахтар» двома голами у перші 22 хвилини матчу. Причому обидва пропущені м’ячі стали наслідком грубих помилок у захисті, від яких тренери намагаються відучити підопічних ще в юнацькому віці.

За два місяці з моменту попередньої зустрічі донеччан із «Бенфікою» гра команди Хосе Антоніо Камачо змінилася на краще. Вона контролювала хід двобою, діючи прагматично й тактично грамотно: інколи просто тримаючи м’яч, а при загрозі вибиваючи його подалі. У гірників же комбінаційні дії не клеїлися, а відбирати снаряд у суперника бразильські півзахисники не надто навчені. Та й італійський нападник Лукареллі особливою продуктивністю не запам’ятався, хіба що вчасно впав у штрафному майданчику гостей, що дозволило «помаранчево­чорним» скоротити рахунок з 11метрового.

Якщо в першому таймі донеччани переважали за відсотком володіння м’ячем, то в другому зникло й це. Тож гості без надзусиль, впевнено довели поєдинок до логічної перемоги, до кінця гнучи свою лінію й не відступивши від обраної тактики. А віцечемпіони України вкотре закінчують похід у Лізі чемпіонів на стадії групового турніру. Хоч би як зростали з кожним роком інвестиції в команду, результати від цього не покращуються. Чи, може, це просто Віктор Янукович з Іваном Плющем у ложі VIPгостей знову виявилися «нефартовими»?

АНЕКДОТИ В ТЕМУ

Суркіс у міжсезоння витратив на команду 30 мільйонів доларів — і «Динамо» посіло останнє місце в групі. Ахметов виклав 70 «лимонів» — і «Шахтар» також став останнім у групі. Питається: так навіщо ж платити більше?

* * *

У вівторок Ріната Ахметова переслідувало число «два». От би мінус два при голосуванні в парламенті й плюс два голи на футбольному полі!..

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря»:

— «Бенфіка» своєю агресивністю показала, як треба грати на такому рівні. У нас же не було впевненості у власних силах, гравці діяли повільно, всі рішення вгадувалися заздалегідь. Контроль м’яча краще вдавався супернику, хоча раніше мої підопічні не поступалися в цьому компоненті.

Ми власноруч зробили суперникові два «подарунки», після чого виграти було вкрай важко. У цій ситуації я бачу два виходи: або я не тренер для Ліги чемпіонів, або ціла група футболістів не відповідає рівню амбіцій «Шахтаря». У будьякому разі, треба щось міняти.

Хосе Антоніо Камачо,

головний тренер «Бенфіки»:

— Ми очікували, що виграти в Донецьку буде не зовсім просто, але особливо сутужно нам не було. У першому матчі з «Шахтарем» у Лісабоні гостям просто пощастило забити м’яч у контратаці. Сьогодні ж хід двобою визначив наш швидкий гол.

Дмитро Чигринський,

захисник «Шахтаря»:

— Схоже, команда потрапила в якусь яму. Певні проблеми у нас є в царині психології. Адже сил наче вистачає, непогано рухаємося, але припускаємося безглуздих помилок і пропускаємо. У першому голі троє гравців сподівалися один на одного, а внаслідок цього отримали м’яч у свої ворота. Такі моменти бувають у кожного колективу, тому, щоб вийти з кризи, треба продовжувати працювати.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 6й тур. Група D

«Мілан» (Італія) — «Селтік» (Шотландія) — 1:0 (Індзагі, 70)

«Шахтар» (Україна) — «Бенфіка» (Португалія) — 1:2

Голи: Лукареллі, 30 (пен.) — Кардосо, 6, 22

Донецьк, РСК «Олімпійський». 25500 глядачів

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Левандовський (Гюбшман, 57), Ілсіньйо (Вілліан, 67), Жадсон, Фернандіньйо, Лукареллі (Гладкий, 74), Брандао

«Бенфіка»: Кім, Нельсон, Луїзао, Луїш, Лео, Кацураніс, М. Перейра (Л. Феліпе, 83), Петі, Ді Марія (Ассіш, 67), Руй Кошта, Кардосо (Н. Гомеш, 90)

Суддя: Вассарас (Греція)

Попередження: Луїш, 29; Л. Феліпе, 90+1 — Кучер, 68; Брандао, 90+4

Підсумкова таблиця:

І В Н П М О

1. «Мілан» 6 4 1 1 125 13

2. «Селтік» 6 3 0 3 56 9

3. «Бенфіка» 6 2 1 3 56 7

4. «Шахтар» 6 2 0 4 611 6