НОВИНИ ПЛЮС

04.12.2007

Кандидати на спікерство

Лідерка БЮТ в інтерв’ю каналу «1+1» заявила, що не потребує балотування на посаду Прем’єр­міністра в пакеті з кандидатом на спікер­ство Арсенієм Яценюком. За її словами, довіра у стосунках між БЮТ і «НУНС» як членами коаліції має ґрунтуватися не на пакетах, а на довірі.

Однак Яценюк може виявитися не єдиним висуванцем на посаду Голови ВР. Засідання фракції Партії регіонів, на якому буде розглядатися питання власної кандидатури ПР на посаду Голови Верховної Ради, заплановане на ранок вівторка. Про це в інтерв’ю сайту «Остров» повідомила народний депутат від «Регіонів» Олена Бондаренко. У вівторок на посаду спікера може бути запропонована й кандидатура Володимира Литвина, про що УНІАНу повідомив заступник керівника фракції БЛ Ігор Шаров.

Розпуск Ради­V був конституційним

Конституційний Суд відмовив у відкритті провадження у справі за поданням 46 народних депутатів щодо конституційності указу Президента від 5 червня про призначення позачергових виборів у Верховну Раду. Про це сайту «Українська правда» повідомили в пресслужбі КС. Нагадаємо, ідеться про третій указ, згідно з яким було розпущено ВР V скликання й призначено дострокові вибори на 30 вересня.

Підкуп чи провокація?

У п’ятницю ввечері група депутатів від БЮТ продемонструвала журналістам чотири відеосюжети, зроблені членами їхньої фракції за допомогою мобільних телефонів під час зустрічей із відомими політиками, — зокрема з «регіоналом» Володимиром Сівковичем та екс­БЮТівцем, а нині близьким до «Регіонів» Михайлом Бродським. Ішлося про те, що співрозмовники пропонували БЮТівцям гроші за непідписання коаліційної угоди та неголосування за спікера і Прем’єр­міністра. Водночас Бродський і Сівкович назвали такі дії БЮТ провокацією й заявили, що в розмовах про підкуп не йшлося.

Обіцянки Тимошенко

Юлія Тимошенко обіцяє піти з влади, якщо її уряд протягом двох років не поверне вкладникам Ощадбанку СРСР їхні заощадження. Про це лідерка БЮТ заявила в ефірі каналу «1+1». Водночас Тимошенко зазначила, що сьогодні ніхто не знає точну цифру боргу перед вкладниками, оскільки не проводилася їхня перереєстрація. «Ми назвемо суму зразу після того, як проведемо перереєстрацію вкладників, порахуємо борг і повернемо за два роки», — підкреслила лідер БЮТ. Гроші на це — а йдеться про суму, значно більшу за 100 млрд. грн. — Тимошенко планує отримувати за схемою приватизації «Криворіжсталі».