Ні «Ме», ні «Жо»

27.11.2007

Ви, чоловіче, звісно, образитеся, якщо вас назвуть «ей, женщина!». І вам, панно, навряд чи буде до вподоби, коли на вашу адресу скажуть «мужчина». А якщо неправильні дані про стать внесуть у ваші документи — це, мабуть, узагалі означало б судовий позов проти винуватців такої помилки. А як бути людям, котрі усвідомлюють себе чимось cереднім між чоловіком і жінкою? Їм теж прикро за неправильне формулювання їхньої статевої приналежності. І документів це також стосується.

«Цивілізований» Захід зробив великий крок уперед у цьому питанні. Як повідомляє американська газета «ЮЕс­Ей тудей», спочатку рада міста НьюГейвен, штат Коннектікут, а тепер — і мерія СанФранциско (Каліфорнія) схвалили випуск муніципальних посвідчень особи, у яких зовсім не міститься даних про стать власника. Для Америки, де велика частина уживаних імен і геть усі прізвища можуть бути водночас і чоловічими, і жіночими, це знакова подія. Згадане рішення ухвалили під тиском активістів так званого трансгендерного руху — трансвеститів і транссексуалів.

Муніципальні посвідчення особи нового зразка через рік зможуть отримати всі бажаючі, навіть нелегальні мігранти. Такий документ дозволить відкривати банківські рахунки й користуватися послугами установ місцевого підпорядкування. Щоправда, «безстатеві» документи не прийматимуть в організаціях, чия діяльність регламентується федеральними законами чи законами штату. Але й на вищому рівні прорив не за горами, переконані «трансгендерні» активісти.