Ілюзії й наївність — у минулому

22.11.2007
Ілюзії й наївність — у минулому

З нагоди Дня свободи Президент сьогодні вручатиме нагороди і на майдан не піде. (Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Із кожною річницею Помаранчевої революції Віктор Ющенко переживає «все сильніші почуття — за своїм змістом й ідеологією, мораллю». «Відходять ілюзії, йде наївність, відходять декларації, тому що формується більш прагматичне русло тих цінностей, заради яких, наприклад я, прийшов у політику», — сказав Президент в інтерв’ю агенції «ІнтерфаксУкраїна» з нагоди Дня свободи.

За словами глави держави, поняття демократії — це «категорія не тільки ідеології, це категорія прикладна». «Революція показала, що нація має колосальний шанс, — підкреслив Ющенко. — Революція всієї роботи не робить. Революція дає шанс. Наша країна, наша нація ці шанси використовує».

Оцінюючи результати, досягнуті в Україні за три роки після Помаранчевої революції, Президент відзначив, що з економічними показниками, досягнутими Україною за останні роки, «не соромно виступати на будьякій трибуні світу — за дефіцитом бюджету, за боргами, за валютними резервами, за темпами росту, за цінами». «Це те, про що ми мріяли, можливо, сім­вісім років тому. А сьогодні це є. Але коли цього досягнуто, це не здається солодким, — зауважив В. Ю. — «Ну, подумаєш», ВВП росте на 7—8 відсотків, хоча саме по собі таке в житті нації не так часто буває — резерви виросли в три рази за останні півтора­два роки. Такого в нас, здається, не було, щоб у нас був у резерві 31 мільярд доларів. А зараз є. Згадую 1998 рік — 1,4 мільярда доларів резерви. Різниця велика. Сім мільярдів інвестицій — вважається сьогодні, що так і треба. А найбільше досягнення за попередні 12 років — 700 мільйонів на рік...»

Окрім того, нагадав глава держави, за «постреволюційний» період знизився рівень безробіття і зросли реальні доходи громадян. Хоча, за словами Ющенка, він не розділяє «значну частину компонентів соціальної політики, які робляться, наприклад, урядом Віктора Януковича». «Як економіст, я вважаю, що ця політика могла б бути більш відкрита соціально», — підкреслив Президент.

Говорячи про «речі, які нам не вдалося зробити», Ющенко назвав, насамперед, «те, що ми спостерігаємо в політичній конструкції влади». «Це «Ахіллесова п’ята» сьогоднішнього українського дня, — вважає В.Ю. — Поляризація в політиці, не пов’язана з дискусією навколо пріоритетів, — не про це йдеться, а про реалізацію дрібних, дуже часто приватних інтересів. Як правило, це пов’язано з тим, кому який портфель дати. До того ж поки що відносини між більшістю і меншістю — це відносини громадянської війни, порожнього протистояння. Вони не адекватні, вони антагоністичні. Тому вони формують непотрібні ризики, у тому числі й для майбутньої більшості».