Користуйтеся «виделкою»

22.11.2007

Якщо ви плануєте покласти нині трохи своїх кревних на довгостроковий банківський рахунок, то краще не поспішайте. Фінансові аналітики прогнозують: через тиждень­другий вам запропонують значно кращі умови. Причиною такої несподіваної лояльності фінансових установ до своїх клієнтів стала активність Національного банку. Фінансовий регулятор днями ухвалив нову постанову, якою планує внести свій вклад у благородну справу боротьби з інфляцією.

Потенційні доходи банкірів трохи «урізали». А у битві за гроші людей найдієвіший аргумент — це знову ж таки гроші. Тобто кращі умови для власників депозитних вкладів. Офіційно керівники найбільших вітчизняних банків не поспішають заявляти, що крига скресла, і вони платитимуть більше. Втім, у неофіційних розмовах не приховують: депозити «поповзуть». Із опитаних нами п’яти лідерів фінансового ринку тільки в одному сказали, що поки що не планують змінювати умови для вкладників. Інші підтвердили: ставки або вже починають піднімати, або готуються це зробити.

Проте банківська «виделка» — річ свята: залучаючи на фінансовому ринку гроші на гірших для себе умовах, банкіри не будуть обмежувати власний прибуток, а отже, зроблять дорожчими кредити для фізичних та юридичних осіб. Сумно, але до числа жертв, мабуть, потраплять позички у гривні, які останнім часом стали дуже популярними. Банкіри навмисне робили їх дешевими, а значить, привабливими, щоби вони конкурували із доларовими кредитами. Адже зв’язуватися із слабким доларом нині невигідно. Втім нині від цієї благородної місії доведеться відмовитися — аби не зменшувати власний прибуток, банки зупинять «кредитний розпродаж». Тим паче що до моменту вступу України до СОТ жодних потужних конкурентів, які готові демпінгувати і примушувати колег заробляти менше, не очікується. А раз так, то нехай платить клієнт.