Стабільність із Плющем

21.11.2007

Іван Плющ — секретар Ради безпеки й оборони, обраний народним депутатом від блоку «Наша Україна — Народна самооборона», — прагне коаліції з Партією регіонів. Про це Іван Степанович повідомив минулої п’ятниці під час представлення виконувача обов’язків голови Волинської облдержадміністрації Миколи Романюка. (До того Романюк очолював регіональне відділення «Приватбанку». Попередній «губернатор» Володимир Бондар 13 листопада подав у відставку — нібито через те, що блок «НУНС» на позачергових парламентських виборах в області здобув досить скромний результат.)

Як пише «Коммєрсант–Україна», в Луцьку Плющ заявив, що виступає «проти політреформи, закону про Кабмін та імперативного мандату і за коаліцію з Партією регіонів». «Народ вибрав три політичні сили, і його рішення потрібно виконувати. Перед нами стоїть два завдання: демократична коаліція і політична стабільність. Якщо в парламенті не буде 300 голосів, виходить, не буде і політичної стабільності. Тому потрібно створювати коаліцію, яка була б прообразом коаліції національної єдності», — висловив свою позицію секретар РНБО.

Водночас один із провідників Партії регіонів Борис Колесников в інтерв’ю тижневику «Контракти» стверджує, що вони не проводять офіційних переговорів про створення коаліції з «Нашою Україною». Але розмови про коаліцію ПР і «НУНС» велися на особистому рівні — «депутати ж дружать один з одним».

А тим часом у середовищі «НУНС» триває демократична боротьба симпатій. Одні «нашоукраїнці» підтримують на посаду спікера від коаліції демократичних сил кандидатуру В’ячеслава Кириленка, інші — Івана Плюща. Зокрема, прес–служба «НУНС» розповсюдила коментар обраного нардепом Михайла Полянчича. На думку одного з чільних посадовців партії «Наша Україна», демократична коаліція отримає 228 голосів лише за двох обставин: якщо в угоді про її створення буде зафіксована кандидатура Плюща, якого «підтримує і Президент», на посаду Голови Верховної Ради, а також буде вказано, що БЮТ і «НУНС» висувають єдиного кандидата на виборах мера Києва.