Заходьте в «Шафу», вмикайте «Шафу»

21.11.2007
Заходьте в «Шафу», вмикайте «Шафу»

«Несерйозний і волохатий» книголюб Місько Барбара. (Фото автора.)

«Це нормально: шафі властиво закриватися й відкриватися», — жартома відповідає фронтмен «Мертвого півня» й актор харківського театру «Арабески» Місько Барбара на моє запитання, чому книгарня «Шафа» три роки тому вимушена була припинити своє існування. Насправді ж закриття книжкового магазину — спільного проекту «Арабесок» і Харківського літературного музею ( в його приміщенні й розташовувалася «Шафа») — було пов’язане зі збитковістю такої справи, з одного боку, з іншого ж — на той момент у харківських книгарнях почали з’являтися відділи української літератури і потреба в «Шафі» начебто відпала.

У 2000 році, коли було створено «Шафу», знайти українські книжки в Харкові було досить проблематично. Так і виникла книгарня — «не комерційний проект, а радше спосіб існування», який підтримало видавництво «Смолоскип». У «Шафі» не лише продавалиcя рідкісні книжки, а й влаштовували презентації творів, зустрічі з письменниками, літературно–музичні дійства, а отже, творилася сучасна культура Харкова.

Мета оновленої, відродженої книгарні, розповіла «УМ» режисер «Арабесок» Світлана Олешко, залишається незмінною — покращувати культурний ландшафт міста. От тільки акцент тепер робитиметься не на книгарні (в ній продаватимуть не лише українську літературу, але й іншими мовами), а на нових проектах під назвою «Шафа». В задумах — «шафівський» інтернет–ресурс і літературний фестиваль. Але найцікавіше — телевізійна програма. Зніматимуть її серед книжкових стелажів «Шафи», ведучим стане Місько Барбара. «Ідея полягає в тому, — розповідає музикант, — що на екрані з’явиться не старий і сивий «писатель», який розповідатиме про війну, а несерйозний і волохатий Місько». Телевізійна «Шафа» щоденно знайомитиме глядачів із цікавою українською книжкою і триватиме близько п’яти хвилин. Тексти для Міська Барбари писатимуть фахові літературознавці («Я «читатель», а не «писатель», — каже Місько), але на вибір книжок Барбара все ж впливатиме. Досвід у музиканта для творення таких програм чималий. Свого часу Барбара вів на львівському радіо «Люкс» «Нічні читання». Пригадує, як читав з одинадцятої години вечора і до п’ятої ранку в прямому ефірі «Московіаду» Юрія Андруховича. Згодом у Києві працював на Громадському радіо, де виходила програма «Радіолітература».