«А не заткнувся б ти, Уго?!»

21.11.2007

«А чому б тобі не заткнутися?» — таким висловлюванням король Іспанії Хуан Карлос ІІ «обламав» надто багатослівного президента Венесуели Уго Чавеса на недавньому саміті в Чилі. Хоча монарх і порушив норми дипломатичного етикету, але його крок, спрямований на те, щоб поставити на місце комуністичного нахабу, знайшов величезний позитивний відгук в усьому світі.

Як пише газета «Гардіан», скандальна фраза Хуана Карлоса стала суперпопулярним рінгтоном — його на мобільні телефони скачало майже півмільйона іспанців. Компанії, що продають оригінальні телефонні дзвінки, заробили на королівському вислові вже півтора мільйона євро. Щоправда, для того, аби не порушувати авторських прав монарха, сакраментальні слова промовляє актор зі схожим голосом.

Далі — більше. Слова «А чому б тобі не заткнутися?» тепер можна прочитати на чашках і футболках. А на сайті YouTube з’явилося понад 700 відеозаписів цієї ситуації — від оригіналів у різних ракурсах до пародій. Серед останніх — варіації на тему скетчy британського коміка Бенні Хілла та реклами фірми «Найк» за участю футболіста Роналдіньйо. В цьо­му ролику замість звичного гасла «Just do it!» («Просто зроби це!») звучить: «Juan do it. Just shut up.» («Хуан, зроби це. Просто заткнися!»).