Відмови не почує ніхто

20.11.2007
Відмови не почує ніхто

Маленькі пацієнти з Києва та області, охоплені програмою «Стоматологічне здоров’я — дітям», потраплять на прийом до лікаря–стоматолога Ігоря Романченка.

В областях із найбільшими темпами поширення ВІЛ–інфекції до початку наступного року з’являться стоматологічні кабінети, дружні до дітей з ВІЛ. Там маленькі пацієнти з великим вірусним навантаженням зможуть безкоштовно полікувати зуби у найкращих спеціалістів, на дорогому обладнанні та з використанням якісних матеріалів, призначених саме для дітей.

 

Імунітету малувато...

Через ослаблений вірусом імунітет люди, хворі на СНІД, мають проблеми практично з усіма органами і системами. Зуби й ясна — не виняток. Адже у пацієнтів, які живуть із ВІЛ, нерідко з’являється сухість у роті — «дрібничка», яка призводить до катастрофічних наслідків. Від постійної нестачі слини зуби починають підгнивати, ясна страждають від запалення, а в роті надовго «прописується» грибок. Пацієнтам, які перебувають на антиретровірусній (АРВ) терапії, ще важче: їхні зуби руйнуються і внаслідок погіршення імунітету, і через регулярне прийняття ліків. Без вчасної допомоги стоматолога така людина ризикує не тільки залишитися без зубів, але й померти внаслідок поширення інфекції.

Ця проблема, як відзначають представники МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», стосується не лише дорослих. На сьогодні в Україні зареєстровано понад 16 тисяч дітей, які живуть із ВІЛ, і їхня кількість продовжує невпинно зростати. За оцінкою спеціалістів, стоматологічне здоров’я цієї групи населення перебуває на дуже низькому рівні. Ці діти часто походять із малозабезпечених сімей або живуть у дитбудинках, тож вони не можуть дозволити собі високоякісну стоматологічну допомогу. А саме таких пацієнтів, як відзначає головний дитячий стоматолог МОЗ України, завідувач кафедри стоматології дитячого віку Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика, доктор медичних наук, професор Наталя Савічук, лікувати найважче...

Для того, щоб ВІЛ–позитивні діти в Україні могли без побоювання прийти на прийом до стоматолога, отримати вичерпну консультацію, вирвати зуб, поставити необхідну кількість пломб, встановити протез і не заплатити за це жодної копійки, компанія «ЗМ Україна» та «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» (Альянс–Україна) започаткували благодійний проект «Стоматологічне здоров’я — дітям».

Через рік — жодної дірки

Як розповів «УМ» виконавчий директор МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» Андрій Клепіков, програма стартує в Києві, у дитячій клінічній лікарні №9 Подільського району. Офіційне відкриття заплановано на перше грудня — Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Згодом до Києва приєднаються Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса, Миколаїв та Сімферополь, і на початку 2008 року проект охоплюватиме шість українських міст.

Головна мета програми — протягом одного року забезпечити в шести містах України повне стоматологічне лікування всім дітям віком від 2 до 17 років, які отримують антиретровірусну терапію. На початок листопада цього року таких дітей нараховувалося 568. Крім того, потрапити до спеціальних кабінетів зможуть абсолютно всі (а не тільки ВІЛ–позитивні) вихованці дитбудинків та інтернатів, розташованих у Київській, Донецькій, Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській та Сімферопольській областях. Скільки їх буде — поки невідомо, але Наталя Савічук запевняє: відмови не почує ніхто.

Причому, як пояснює головний дитячий стоматолог МОЗ, йдеться не про одноразову акцію, а про цілорічне обслуговування маленьких пацієнтів. За цей час діти зможуть «поремонтувати» абсолютно всі проблемні зуби. Ті ж, кому пощастило не нажити жодного карієсного ікла чи різця, дізнаються про найкращі способи профілактики захворювань ротової порожнини.

Як малі пацієнти потраплятимуть на прийом до «зубного»? Батьки дітей, які регулярно отримують АРВ–препарати, одержать у СНІД–центрах спеціальні картки. Ці «перепустки» даватимуть право на безкоштовну анонімну стоматологічну допомогу в спеціальних кабінетах поліклінік, які здійснюють послуги в межах програми. Батьки (або опікуни), отримавши такі картки, самі вирішуватимуть, коли привести дитину на прийом до лікаря.

Що ж стосується пацієнтів із дитячих будинків та інтернатів, то їх централізовано привозитимуть до поліклініки співробітники МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» — стільки разів, скільки призначить лікар.