Гей, забава, забава аж до рання!

20.11.2007

«Український молодіжний ярмарок» — імпреза, яка щороку влаштовується в Гданську. Фестиваль живе із 1977 року. Ярмарок, що відбувся в місті на березі Балтійського моря у суботу, — вже тридцять перший.

У Гданськ з’їхалося кількасот українців з усієї Польщі. Для них це чудова нагода зустрітися, поспілкуватися, послухати наживо українську музику. Наприклад, Олена Костик відвідує ярмарок щороку, починаючи з 80–х. Цього року вона знову прийшла на фестиваль, а з нею діти — четверо синів і донька.

На ярмарок приходять з українською атрибутикою: у вишиванках, у формі футболіста Шевченка, джемперах із написами на кшталт Don’t worry, be Ukrainian («Не турбуйся — будь українцем» чи «Дякую тобі, Боже, що я не москаль»). Трапляються й колоритні унікуми — хлопці з довжелезними вусами та оселедцями.

Вагома частина імпрези — особисте спілкування. З–за столів у барі цілий вечір лунали українські пісні. Але осердя ярмарку — пісні й танці. Музику грають українські гурти — і з Польщі, і з України. Цього року від нас приїхали «ДримбаДаДзига» і «Пропала грамота». Польські «діаспорянські» гурти грають здебільшого народні пісні в сучасній обробці.

Забава тривала до самого рання, поки в Гданську не почав їздити громадський транспорт.