Революція породила... прем’єр–лігу

16.11.2007
Революція породила... прем’єр–лігу

Вадим Рабинович (ліворуч) і Петро Димінський готуватимуть документи для запуску Прем’єр–ліги.

Проблем в українському футболі вистачає — незадоволення час від часу виказують чи не всі задіяні в процесі учасники. До протистояння «донецького» керівництва ПФЛ і «київських» босів ФФУ ми вже звикли. Але останнім часом усе частіше почали подавати голоси й представники інших регіонів із «менших» клубів. Власники команд вищої ліги в цьому році вже неодноразово зустрічалися, намагаючись знайти шляхи вирішення навколофутбольних проблем, але до по–справжньому революційного рішення дійшли лише позавчора.

У середу по обіді вони зібралися на чергове закрите засідання і після двох з половиною годин зборів народили рішення — створити прем’єр–лігу (ПЛ). За цей крок боси клубів еліти проголосували одностайно. Опікун «Закарпаття», міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич свою згоду дав по телефону, а севастопольський «губернатор» Сергій Куніцин із «Таврії» — письмово. Тож під егідою нової організації може стартувати вже чемпіонат України сезону 2008/09.

 

Не ігнорувати думку клубів

На зустрічі створено наглядову раду, якій доручено впродовж місяця підготувати статутні та регламентні документи функціонування прем’єр–ліги. До неї увійшли Петро Димінський («Карпати»), Вадим Рабинович («Арсенал») і Віталій Данилов («Харків»). Курирувати роботу цього органу буде, хоч як це дивно, нинішній президент ПФЛ Равіль Сафіуллін. Швидше за все, він просто ділитиметься знаннями з приводу проведення всеукраїнських змагань, але навряд чи стане на чолі ПЛ.

Принаймні президент «Динамо» Ігор Суркіс вважає, що президентом прем’єр–ліги має стати один із власників клубів, якого обиратимуть лише на рік. Такий короткий термін має підвищити відповідальність нового функціонера. А якщо йому щось не вдасться, то шанс спробувати свої сили незабаром отримає хтось інший. Суркіса–молодшого ображає, що ФФУ й особливо ПФЛ нерідко ігнорують думку власників клубів, збираючи з них штрафи, але не даючи натомість можливості стати повноправними учасниками футбольного процесу. Зокрема, це стосується ліміту на легіонерів, проти чого виступає більшість власників команд.

«Поки рано робити висновки»

Президент «Шахтаря» Рінат Ахметов, за прикладом свого клубу, запропонував оприлюднити бюджети й іншим ФК. Це начебто має забезпечити клубам стабільність — вони не зникатимуть через фінансові негаразди.

Петро Димінський гадає, що створення ПЛ буде на користь спорту номер один: «У нас є шанс піти новим шляхом і зробити футбол цікавішим для всіх. Власники клубів розглядають ПЛ насамперед як бізнес–проект, до втілення якого в життя залучатимуться провідні європейські спеціалісти».

Вадим Рабинович передбачає, що нове формування функціонуватиме вже з наступного сезону: «У форматі ПЛ українським футболом керуватимуть не функціонери, а власники клубів, які нині фактично є безправними... Наразі маємо достатньо часу на підготовку документів. Якщо нам вдасться довести роботу до кінця, це буде справжня революція в нашому футболі».

Цікаво, що за створення ПЛ виступає і президент ПФЛ Равіль Сафіуллін, хоча із введенням у дію нової організації він мав би втратити важелі впливу. Більше того, Сафіуллін керував робочою групою з підготовки організації ПЛ: «Ми проаналізували чимало матеріалів з досвіду проведення подібних змагань в інших країнах, а тепер працюватимемо над документацією з реєстрації змагань. Віднині керівники клубів, які вкладають в український футбол великі кошти, безпосередньо впливатимуть на процеси, що відбуваються в ньому».

«УМ» звернулася за коментарем до одного з поважних українських тренерів, наставника «Металіста» Мирона Маркевича. «Про створення прем’єр–ліги я чув лише краєм вуха — ні з президентом «Металіста», ні з власниками інших клубів на цю тему я не розмовляв, — сказав учора по телефону Мирон Богданович. — Гадаю, що тренери і футболісти мають виконувати свою роботу: відповідно готувати команду до матчів і віддаватися грі та тренуванням. Зрозуміло, що зміни в нашому футболі назріли давно, але як і що робити — нехай вирішують президенти. Багато що в новій структурі залежатиме від того, хто і як нею керуватиме. Поки що зарано глибоко аналізувати ситуацію й робити далекосяжні висновки».