Тихо їдуть. Далі будуть?

15.11.2007

Туго, але пішло: підготовча група з організації першого засідання парламенту вчора таки почала таку–сяку роботу. Щоправда, зібравшись повним складом (30 осіб), через півгодини учасники групи вже оголосили перерву. Як довідалися журналісти від представниці Партії регіонів Ганни Герман, 15–хвилинний перепочинок депутати взяли для того, щоб обговорити пропозицію Ігоря Шарова. Він, єдиний представник Блоку Литвина у робочій групі, запропонував замінити себе як кандидата в заступники голови комісії на кандидатуру «регіонала» Олександра Єфремова.

Нагадаємо, напередодні члени Партії регіонів наполягали на тому, щоб підготовчу групу очолив комуніст Адам Мартинюк, а Шаров став його заступником. Тоді як «демократи» — «нашоукраїнці» та БЮТівці — бачити одноосібно Мартинюка на чолі групи не хотіли. Хоча були готові погодитися на те, щоб Адам Іванович керував ними у «співавторстві» з Романом Зваричем. Розглядався й варіант із Шаровим — головою групи, але зрештою «підготовники» зайшли у глухий кут.

Учора, ще до початку засідання робочої групи, джерела в «НУНС» повідомили «УМ», що нібито «регіонали» вже згодні на компроміс: таки обрати співголовами Мартинюка і Зварича. Проте, за словами Ганни Герман, на початку засідання по двох цих кандидатурах відбулося голосування, і знову жодна не набрала достатньої кількості голосів.

Як повідомив журналістам у перерві представник блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Руслан Князевич, БЮТ і «НУНС» погодилися на пропозицію Блоку Литвина і були готові проголосувати за Єфремова як голову. Його заступником за таких розкладів домовилися обрати Романа Зварича від «Нашої України», а секретарем групи — Ігоря Шарова.

Після 17.30 «регіонали» так і не змогли визначитися, хто з них достойний очолити групу. Натомість — вочевидь із метою зволікання — висунули кандидатуру комуніста Матвєєва. Обурені БЮТ і «НУНС» були проти, відтак засідання знову завершилося нічим.