І нашим, і їхнім

15.11.2007
І нашим, і їхнім

«Вінні Пух» Джетер приніс киянам найбільше очок. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

У цьому сезоні два найсильніші вітчизняні клуби — «Азовмаш» та «Київ» — беруть участь у турнірі, який проводиться під егідою Спілки європейських баскетбольних ліг (УЛЄБ) — організації, що фактично ворогує з Міжнародною федерацією баскетболу (ФІБА). Однак саме під крилом УЛЄБ виступають провідні клуби континенту, а менш авторитетні б’ються за право грати в її турнірах. Українські гранди тривалий час намагалися пробитися якщо не до Євроліги, то хоча б до Кубка УЛЄБ, і лише цього року зробили крок «нагору». Та й то лише у зв’язку зі збільшенням числа учасників другого за рангом клубного турніру Старого світу з 32 аж до 54!

 

У Пух і прах!

Як відомо, кияни й маріупольці стартували на цій євроарені в гостях. Причому обидва — вдало: «Азовмаш» у Польщі впорався з «Анвілом», а «Київ» переграв колись грізний італійський «Бенеттон». Позавчора Кубок УЛЄБ нарешті прийшов і в Україну. Постежити за першими домашніми поєдинками своїх команд у Києві й Маріуполі прийшло по 2500 глядачів. Щоправда, в залі на березі Азовського моря яблуку ніде було впасти, тоді як столичний Палац спорту заповнився менш ніж на половину. До речі, подивитися цікавий баскетбол із Дніпропетровська прибув навіть захисник футбольної збірної Андрій Русол.

У гості до Києва приїхав латвійський армійський клуб із півстолітнь­ою історією. Рижан нині очолює Рамунас Бутаутас, головний тренер збірної Литви. Пересічному глядачеві, який не потрапляє на матчі чемпіонату України в зал «Меридіан», довелося знайомитися не лише з гостями, а і з «беками». Адже в міжсезоння склад «Києва» вже традиційно зазнав суттєвих змін — замість одних іноземців нам привезли інших. Заради справедливості треба сказати, що і в складі латвійців виступає чимало легіонерів. Але капітаном, як і у «вовків», є свій хлопчина. В АСК «Рига» Сандіс Валтерс, котрий ще три роки тому захищав кольори «Азовмашу».

Гідний спротив гості чинили лише в першій половині гри, поки їхні лідери не втомилися. У киян особливою холоднокровністю відзначався Юджин Джетер на прізвисько Пух (так хлопця ще в дитинстві назвала бабуся). На останній секунді другої 10–хвилинки американський плеймейкер запустив триочковий зі своєї половини майданчика і забезпечив господарям мінімальну перевагу — 41:40.

По великій перерві справи в «Києва» пішли веселіше. Розігрався
21–річ­ний грузин Ману­чар Маркоїшвілі, який реалізував шість із семи кидків. Коли перевага української команди сягнула 19 очок (75:56), «беки» скинули оберти й дозволили суперникові скоротити відставання, але не більше того.

Травми на заваді

А тим часом на півдні країни «Азовмаш» зустрічався зі старими знайомими з підмосковних Хімок. Два роки тому наш чемпіон обмінявся з росіянами перемогами в Кубку Європи ФІБА. Тепер же команді Альгірдаса Бразіса суттєво завадили травми основних гравців — Сергія Ліщука і голландського центрового ван де Харе. Гра йшла «очко в очко», лише ненадовго одній зі сторін вдавалося вирватися вперед. Але наприкінці матчу гості зуміли–таки відірватися, впевнено виконавши штрафні кидки.

Не допоміг азовцям і третій прихід у команду американця Родні Б’юфорда, котрого — навіть попри минулі проблеми з наркотиками — взяли замість відрахованого Арона Гарпера.

 

ТАБЛО

Кубок УЛЄБ. 2–й тур. Група D. «Азовмаш» (Україна) — «Хімки» (Росія) — 91:93 (23:26, 31:22, 14:22, 23:23; Делінінкайтіс (20), Арчибальд (14), Ліаделіс, Едні (по 13) — Маккарті, Уїлкінсон (по 15)), «Нансі» (Франція) — «Памеса» (Іспанія) — 81:86, «Скайлайнерз» (Німеччина) — «Анвіл» (Польща) — 65:67.

Турнірне становище: «Памеса», «Хімки» — 4, «Азовмаш», «Анвіл» — 3, «Нансі», «Скайлайнерз» — 2.

Група Н. «Київ» (Україна) — АСК «Рига» (Латвія) — 79:67 (16:16, 25:24, 20:8, 18:19; Джетер (17+5 передач), Дроздов (14+5 підборів), Маркоїшвілі (12) — Бройлз (13), Валтерс (12)), «Лукойл–Академік» (Болгарія) — «Артланд драгонз» (Німеччина) — 109:65, «По–Ортез» (Франція) — «Бенеттон» (Італія) — 89:84.

Турнірне становище: «Київ» — 4, «Лукойл–Академік», «Рига», «По–Ортез», «Артланд драгонз» — 3, «Бенеттон» — 2.