Під варту — через дев’ять років

10.11.2007

Відразу дев’ятеро чоловік опинилися під вартою після розгляду в Острозі кримінальної справи щодо незаконного розмитнення автомобілів на території Рівненської, Волинської, Хмельницької та Тернопільської областей. Минулого тижня голова Острозького районного суду Сергій Штогун допитав сім свідків у резонансній справі та змінив міру запобіжного заходу рівно половині з 18 підсудних — із підписки про невиїзд на тримання під вартою.

Ця кримінальна справа цікава тим, що була порушена ще у 1998 році, за нею «проходять» колишні суддя, адвокат, працівники Державної виконавчої служби, органів внутрішніх справ Хмельницької та Рівненської областей, які свого часу незаконно легалізували майже сотню дорогих іномарок. З того часу справа блукала різними інстанціями і судами, але вироку підсудним оголосити так ніхто і не наважувався. Зрештою справу з Хмельниччини передали до Апеляційного суду Рівненщини, а згодом Голова Верховного Суду Василь Онопенко скерував її у Острог. Тож у квітні 2007 року 50 томів справи опинилися в районному суді.

Нагадаємо, що три тижні тому невідомі проникли в приміщення Острозького райсуду, виламали кілька замків у дверях кабінетів та відкрили два сейфи. Злочинці шукали томи саме цієї справи, бо розуміли, що це чи не єдиний шанс уникнути лави підсудних. Зрештою із приміщення суду зникло 13 томів кримінальної справи.

Проте викрадачі знайшли лише другорядні папери. « За посадовими інструкціями я мав би всі томи зберігати в канцелярії. Та, знаючи історію цієї справи, мав якесь недобре передчуття. Тому свідомо пішов на порушення інструкцій і основні томи заховав у сервері, залишивши у себе в сейфі тільки матеріали пред’явлення обвинувачень, обвинувальні висновки та результати проведення експертиз. Це ті матеріали, які існують в декількох примірниках. Тому відновити те, що вкрадено, можна без зайвих проблем. Зрештою, я навіть справу не призупиняв», — запевнив «УМ» пан Штогун.

Голова райсуду переконаний, що якби ця справа справді зникла, то підсудні дійсно мали б шанс уникнути відповідальності, адже строк давності справи про незаконне розмитнення автомобілів мав би закінчитися через 10 років, тобто наступного року, вже через кілька місяців. Після цього вона була б автоматично закрита. «Лише Боже провидіння та порушення норм юридичного діловодства врятували від зникнення усієї справи, а мене — від кримінальної відповідальності», — каже він.

Як повідомила «УМ» прес–секретар прокурора області Людмила Суржук, міліціонеру спецроти судової міліції «Грифон», який тієї ночі охороняв приміщення суду, пред’явлено обвинувачення, і суд обрав щодо нього запобіжний захід — взяти під варту. Крім того, правоохоронці області роблять усе для того, щоб швидше поновити викрадені матеріали справи.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>