Біле серед Чорного

08.11.2007
Біле серед Чорного

Крайнім пунктом робочої поїздки Президента Віктора Ющенка на Одещину позавчора ввечері стало селище Біле на острові Зміїний, що віднедавна набуло статусу адміністративної території придунайського містечка Вилкове. 45 хвилин перельоту геліокоптером з Одеси — і глава держави вперше ступив на єдиний український острів. Ющенка супроводжували колишній голова Одеської облдержадміністрації Іван Плачков, який тепер став радником Президента, та новий «губернатор» Микола Сердюк.

 

Біле напівсухе. Бо селище без своєї питної води

Ця територія в Чорному морі, зі статусом якої не бажає миритися Румунія, давно потребує державної підтримки для розвитку. Але попередні українські уряди не спромоглися піти далі затвердження «Комплексної програми розвитку інфраструктури і проведення господарської діяльності...». 63,6 млн. грн. із держбюджету передбачено вкласти, зокрема, в реалізацію цьогорічної програми розвитку острівного селища. Однак бар’єром на її шляху стали нескінченні тендерні процедури для визначення виконавців намічених робіт.

Пункти програм розвитку інфраструктури Зміїного розбиваються об чиновницькі рифи не вперше. Тож не дивно, що Президент залишився незадоволений від ознайомлення зі станом розбудови селища Біле. Як мовиться, куди не кинь — всюди клин. Не розв’язано проблему енергетичного забезпечення та водопостачання, не добудовано господарсько–побутову каналізацію і станцію очистки стічних вод, не організовано утилізацію відходів споживання і брухту. Тож виконання уточненої програми розвитку селища Біле глава держави назвав першочерговим завданням уряду й Одеської обласної держадміністрації. Про це Віктор Ющенко заявив після оглядин причального та маякового комплексів і урочистого вручення паспортів громадян України нового зразка військовослужбовцям місцевої прикордонної застави — з реєстрацією в селищі Біле. І першим символічним жестом до впорядкування острівного господарства, в якому зайняті півсотні мешканців Білого, стала закладка тут главою держави соснового бору.

Нагадаємо, що від статусу Зміїного — чи це необжита скеля, чи населений острів — великою мірою залежить визначення меж морської економічної зони України з її корисними копалинами. Наразі Румунія претендує на поклади нафти, котрі насправді мають бути українськими.

Хочете побачити Зміїний? Записуйтесь на екскурсію

Уже після відбуття зі Зміїного, на нараді в придунайському містечку Вилкове, Віктор Ющенко запропонував «організувати ще в листопаді першу частину робіт із озеленення» селища Біле, здійснити за 15–денний термін повну інвентаризацію всіх будівель, в тому числі визначити власника острівного причалу, провести необхідні ремонти. «У найкоротші терміни, — наголосив глава держави, — потрібно зняти також проблему електрифікації. Вона не фінансова, а організаційна».

Із керівництвом Одеського археологічного музею треба погодити питання «про відкриття філії музею на острові, де є багато знахідок античності». І не пізніше як через чотири місяці оголосити конкурс серед туристичних фірм Одеси на розробку екскурсійної програми острова Зміїний.

Як наблизити віддалені райони Одещини до великої України

Проводячи нараду у Вилковому, Ющенко наголосив на винятковому значенні успішної добудови суднового ходу «Дунай—Чорне море» в українській частині дельти Дунаю. За словами Президента, Кабмін має відшукати 180 млн. грн. для завершення цього проекту. Такими ж невідкладними завданнями Президент назвав добудову залізничної гілки «Ізмаїл—Рені» та будівництво автомагістралі «Одеса—Рені» з урахуванням того, що прямого сполучення між обласним центром та південними районами досі немає — добиратися до Кілії, Рені та інших райцентрів Одещини доводиться розбитою дорогою через територію сусідньої Молдови. «Днями я поставлю завдання перед урядом, — акцентував глава держави, — без проведення дискусій включити в держбюджет–2008 рядок про фінансування будівництва цієї автомагістралі».

Президент також доручив керівництву Одещини невідкладно вирішити з Мін­трансзв’язку та іншими організаціями проблему переходу на цифрове телерадіомовлення. «2008 рік повинен стати початком цієї важливої роботи на півдні Одещини, — наголосив Віктор Ющенко, зауваживши, що не можна далі миритися з тим, що населення Ренійського, Ізмаїльського та інших районів практично не може приймати сигнали українських теле– і радіостанцій». Потужніші високочастотні антени Румунії і Молдови в цих прикордонних районах перебивають сигнали вітчизняних станцій, і слухати радіо та дивитися українські телепередачі люди можуть тільки за допомогою ретрансляторів. Тим часом, нагадав Президент, Україна ратифікувала Конвенцію з прикордонного телерадіомовлення, згідно з якою держави повинні встановлювати низькочастотні передавачі у своїх прикордонних районах.