Зміни без перемін

08.11.2007
Зміни без перемін

Ні Єзерський, ні Чигринський не завадили Кака відзначитися голом. (Фото Рейтер.)

Віце–чемпіони України так і не змогли перервати невтішну серію невдач у матчах проти італійських клубів. Усі чотири протистояння «Шахтаря» з «Міланом» у Лізі чемпіонів упродовж останніх трьох років завершилися на користь команди Карло Анчелотті. І позавчора в Донецьку чинні володарі Кубка чемпіонів засвідчили свій вищий клас — 3:0.

Хоча наставник донеччан обрав іншу тактику, аніж два тижні тому в Мілані, — вирішив «скрутитися в равлика» й зіграти від оборони, як це робить переважна більшість команд італійської серії А у дуелях із «россо–нері». Але план Мірчі Луческу приносив плоди тільки до того моменту, поки гості не відкрили рахунок. Гідного контрходу в цій ситуації у господарів не знайшлося. Чи то задум не спрацював, чи то гравці не зуміли його втілити на полі. Зробити це було непросто. Адже слід враховувати великий досвід і високу майстерність «вікових» футболістів «Мілана», що дозволяє їм за не надто видовищної гри стримувати суперника, а потім знаходити можливість ужалити контратакою.

За такої гри, коли обидва клуби поставили за мету не пропустити м’яч у власні ворота, очікувати граду моментів не доводилося. У першому таймі запам’ятався лише удар головою Чигринського після навісу зі штрафного. Утім постріл капітана «Шахтаря», який вчора відзначив лише 21–й день народження, з лінії воротарського майданчика припав точно в руки Діда. А в номінальних нападників «Шахтаря» виконувати свої безпосередні функції не виходило: Брандао багато працював на оборону, а Лукареллі, схоже, весь свій запал залишив на «Сан–Сіро».

Коли ж Фернандіньйо після чи не єдиної помилки гостей у захисті пробив поруч зі штангою, «міланісти» вирішили, що настав час розставити акценти. Спочатку Амброзіні випробував на міцність штангу, а потім свою справу зробив «джокер» Індзагі. Ледь вийшовши на поле, він втілив у гол передачу Пірло, затим розіграв вдалу комбінацію з Кака, а вже на останній хвилині скористався «пасом ввічливості» Кака й закотив м’яч у порожні ворота під час виходу «два в одного».

Тепер «гірникам» треба зосередитися на наступному матчі у Глазго. Непоганим результатом двобою із «Селтіком» з огляду на перспективу виходу до «плей–оф» буде й нічия. Все необхідне, щоб за три тижні не програти шотландцям, в української команди є. Принаймні так вважають і Луческу, і Анчелотті.

 

ГОСТІ

Прем’єр–міністр Віктор Янукович у VIP–ложі знову виявився «нефартовим». До речі, поруч із ним матч дивився «помаранчевий» секретар Радбезу Іван Плющ.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Група D

«Шахтар» (Україна) — «Мілан» (Італія) — 0:3

Донецьк, РСК «Олімпійський». 25700 глядачів

Суддя: Вінк (Голландія).

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Єзерський, Чигринський, Рац (Вілліан, 73), Гюбшман, Ілсіньйо, Фернандіньйо, Жадсон, Брандао (Гладкий, 84), Лукареллі (Кастільйо, 77)

«Мілан»: Діда, Неста, Каладзе, Бонера, Амброзіні, Гаттузо, Пірло, Зеєдорф (Мальдіні, 79), Сержиньйо (Броккі, 85), Кака, Джилардіно (Індзагі, 63)

Голи: Індзагі, 66; 90+3; Кака, 72

Попередження: Фернандіньйо, 45; Ілсіньйо, 45+ 2 — Гаттузо, 19; Кака, 32; Амброзіні, 71

«Селтік» (Шотландія) — «Бенфіка» (Португалія) — 1:0 (Макгіді, 45; вилучення: Бінья, 85 («Б»))

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Мілан» 4 3 0 1 10–4 9

2. «Шахтар» 4 2 0 2 4–7 6

3. «Селтік» 4 2 0 2 3–4 6

4. «Бенфіка» 4 1 0 3 2–4 3

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— 65 хвилин ми демонстрували гарний футбол. У «Мілана» фактично не було жодного моменту для взяття воріт, бо ми добре перекривали зони його можливих атак. Якби хтось із моїх підопічних не побоявся активно піти вперед і зіграти в падінні, «Шахтар» міг би відкрити рахунок. А так — помилка Раца, який не вийшов, щоб створити положення «поза грою», призвела до першого голу. У другому — помилився Фернандіньйо, який пішов на чотирьох суперників і втратив м’яч біля власних воріт. У завершальні ж 25 хвилин нашим атакувальним діям бракувало гостроти.

Карло Анчелотті, головний тренер «Мілана»:

— Для нас було дуже важливо не програти і, при можливості, здобути три очки. Матч проходив під нашим контролем, особливо я задоволений діями «Мілана» в захисті. Пропустивши гол, «Шахтар» розкрився, чим ми й скористалися, спіймавши його на контратаці.

Олександр Гладкий, нападник «Шахтаря»:

— Наша гра у першому таймі показала, що після фіаско в Мілані ми зробили правильні висновки. «Шахтар» свідомо віддав ініціативу гостям. Але після першого пропущеного голу команда «розклеїлася», втратила концентрацію й не змогла вирівняти хід двобою.

Кака, півзахисник «Мілана»:

— Ми розуміли, що нам буде важко. У першому таймі ми нечасто проводили атаки, але по перерві все розставили по місцях. Сьогодні було доволі холодно, але це, на щастя, виявилося єдиною неприємністю для нас.