НОВИНИ ПЛЮС

07.11.2007
Справа Сацюка знову розслідується
 Генеральна прокуратура скасувала постанову про закриття кримінальної справи щодо екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка, порушеної за фактами незаконного присвоєння йому військових звань, використання диплома про вищу освіту та отримання у зв'язку з цим заробітної плати. «Провадження досудового слідства у справі доручено військовій прокуратурі Центрального регіону України», — повідомляє прес-служба ГПУ.
 Як відомо, кримінальну справу щодо Сацюка було порушено влітку 2005 року Головним слідчим управлінням ГПУ за статтями Кримінального кодексу про зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки; службову фальсифікацію, що спричинила тяжкі наслідки; використання явно підробленого документа. Сацюк був призначений першим заступником голови СБУ у квітні 2003 року і звільнений з цієї посади в грудні 2004-го після скандалу з отруєнням Ющенка діоксином (вечеря відбувалася саме на дачі у Сацюка). Зараз екс-заступник голови СБУ перебуває за межами України.
Телевізійники вирішили не продаватися
 Учора в Києві стартувала журналістська ініціатива «Не продаємося!». Телевізійники — репортери та ведучі — закликають політиків і бізнесменів відмовитися від купівлі програм та сюжетів на телеканалах. «Оплачені сюжети в новинах, гості, які купують місця в ефірі, і повністю замовні телепрограми перестали бути поодинокими прикрими випадками. Вони стають масовим явищем, добре налагодженою індустрією, що витісняє справжні новини, аналіз і дискусії», — йдеться у заяві журналістів з цього приводу. Учасники ініціативи наголошують на тому, що «право вибору тем і гостей має належати винятково ведучим, редакторам та журналістам, які створюють відповідні телепрограми».
 Акція полягає в тому, що журналісти будуть проводити внутрішній моніторинг новин на десяти провідних українських каналах і визначати, хто і скільки видав в ефір проплачених сюжетів, повідомляє Незалежна медіа-профспілка. Відповідну заяву підписали переважно журналісти та ведучі каналу «1+1», СТБ та «5-го каналу», по одному представнику від «Інтера», «Радіо Свобода», Першого Національного, «Сіті» та ТРК «Ера».
«Євразійців» у нас не вбивали
 Управління Служби безпеки України у Севастополі спростовувало поширену агентством «Новий регіон» інформацію «Євразійського союзу молоді» про начебто загибель активіста «ЄСМ» під час спроби проведення «Русского марша» в Севастополі 4 листопада. Своє повідомлення «євразійці» базували на тому, що після затримання Генеральна прокуратура скасувала постанову про закриття кримінальної справи щодо екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка, порушеної за фактами незаконного присвоєння йому військових звань, використання диплома про вищу освіту та отримання у зв'язку з цим заробітної плати. та звільнення українськими правоохоронцями москвича Євгена Бондаренка із ним втратився зв'язок. Натомість керівник прес-служби УСБУ в Севастополі Юрій Кондратьєв в інтерв'ю місцевому телеканалу НТС назвав інформацію про смерть Бондаренка «провокаційною і завідомо брехливою».