Новобранці групуються

07.11.2007
Новобранці групуються

(На порозі Ради. (Фото УНІАН.))

Мартинюк «готовий» побути Морозом, але не зараз

Перший крок до початку роботи новообраної Верховної Ради зроблено: вчора «під куполом» парламенту, поверхом нижче від сесійної зали, зібралася підготовча група, якій належить організувати перші пленарні засідання ВР. Нагадаємо, що доки новий парламент не збереться й не обере собі голову та його заступників, саме на плечі учасників підготовчої групи лягає основний тягар відповідальності за успішну організацію роботи законодавчого органу.

Головувати на засіданнях цієї групи повинен спікер попереднього скликання (яким на даний момент є Олександр Мороз, чия партія до парламенту VI скликання не пройшла) або хтось із його заступників. Мороз нібито ще вчора зранку перебував у лікарні. Як запевнили журналістів народні депутати від Компартії, взяти керівництво на себе міг би перший віце–спікер Адам Мартинюк.

По обіді виявилося, що комуністи вирішили бути з «Регіонами» до кінця. Представники Партії регіонів Раїса Богатирьова, а також Компартії — Валентин Матвєєв і Адам Мартинюк залишили засідання підготовчої групи. «Ми зараз ідемо на реєстрацію (у ЦВК) і за законом, коли зареєструємося, братимемо участь у підготовчій групі», — пояснила Богатирьова.

Відтак на засіданні залишилося 15 осіб — десятеро БЮТівців, четверо «нашоукраїнців» та представник Блоку Литвина Ігор Шаров. Для кворуму необхідно 16 осіб. Один із представників «НУНС» Юрій Луценко був відсутній через хворобу, однак збори тривали.

Як раніше прогнозував «нашоукраїнець» Роман Зварич, одним із найскладніших питань, які належить розглянути підготовчій групі, може бути схема роботи в парламентських комітетах. Зокрема, «Наша Україна — Народна самооборона» пропонує для підвищення ефективності роботи розділити Комітет із питань фінансів та банківської діяльності на два, а комітети з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією і з питань правоохоронної діяльності, навпаки, об’єднати в один.

Міністри попрацюють «до останнього»

А тим часом Центральна виборча комісія продовжує реєстрацію обраних 30 вересня депутатів. Учора «центрвиборчкомівці» зареєстрували тих кандидатів, на яких подав відповідні документи Блок Литвина. А от жоден із представників Партії регіонів станом на вчорашній ранок заяву на отримання тимчасового депутатського посвідчення ще не подавав: «сині» планували зробити це «всім скопом», прийшовши до ЦВК одночасно, а не окремими групами. Власне, саме через це представників ПР немає й у робочій групі з підготовки першого засідання. «Регіоналка» Ганна Герман учора сказала, що без її соратників починати підготовку «передчасно». І це дуже схоже на навмисне затягування старту нової ВР.

Учора в ЦВК були зареєстровані загалом 243 нардепи з 450 можливих.

До речі, як пояснив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера, тим новообраним нардепам, які наразі працюють у Кабінеті Міністрів (а це передусім «регіонали», адже, скажімо, соціалісти до ВР не потрапили), можна не подавати заяви про звільнення з попереднього місця роботи. За словами Магери, у Законі про Кабмін є окрема норма, відповідно до якої члени уряду, обрані депутатами, продовжують виконувати свої обов’язки доти, доки не почне працювати новий Кабінет Міністрів. Інші ж дер­жавні службовці, для того, аби стати нардепами, повинні звільнитися з роботи.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Ігор Кріль, один із трьох депутатів від блоку «Наша Україна — Народна самооборона», який іще не підписався під зобов’язанням увійти в коаліцію з БЮТ, досі цього не зробив. Раніше Кріль обіцяв поставити свій «автограф» під цим документом у понеділок. Однак в інтерв’ю «Газеті 24» пан Ігор зазначив, що «далекий від того, щоб підписати це зобов’язання». «Мені навіть не дали його на руки, хоча я наполягав на тому, щоб уважно його прочитати і проаналізувати. Мені сказали, що це — непублічний документ», — розповів Кріль, зазначивши, що, як йому відомо, під зобов’язанням не підписалися не лише він та Іван Плющ і Василь Петьовка, а «більше» членів «НУНС».