Ртутне світло — в утиль

06.11.2007

Програму утилізації люмінесцентних ламп, шкідливих для здоров’я дітей, підготували екологи Черкас. Фахівці кажуть, що чимало таких ламп, кожна з яких містить 0,2 грама рідкої ртуті, накопичилося в підвалах шкіл та дитячих садочків міста. Такі прилади треба утилізувати в першу чергу.

«Наші спеціалісти контролюють зберігання цих ламп у підвальних приміщеннях навчальних закладів. І це добре, що взялися за утилізацію, — розповідає «УМ» головний лікар Черкаської міської санепідемстанції Василь Загородній. — Якщо така лампа розіб’ється, то ртуть почне випаровуватися і призведе до хронічного отруєння організму, а це спричиняє захворювання внутрішніх органів. На щастя, таких випадків у нас не було».

«Проблему утилізації люмінесцентних ламп (а їх у навчальних закладах нині нараховується більше 20 тисяч штук) ми збираємося вирішити протягом чотирьох років. Коли розчистимо від них підвали, візьмемося міняти лампи, що освітлюють класи та коридори», — зауважує начальник відділу екології та раціонального природокористування Черкаського міськвиконкому Володимир Абраменко. Фахівець каже, що програму утилізації буде винесено на розгляд сесії Черкаської міської ради. Тільки в перший рік на заходи з утилізації «ртутних» ламп відділу екології знадобиться 19 тисяч гривень. Ці кошти черкаські екологи сподіваються отримати з міської скарбниці. А замість люмінесцентних ламп, які містять солі ртуті, навчальні заклади Черкас планують обладнати енергозберігаючими лампами. Вони значно безпечніші для здоров’я дітлашні.