Підсумки конкурсу «Вибори–2007»

06.11.2007

Сьогодні ми публікуємо результати конкурсу прогнозистів «Вибори–2007», оголошеного в «УМ» від 25 вересня. У змаганні «нострадамусів» узяли участь майже три сотні читачів нашої газети з усіх регіонів України, які захотіли перевірити свою здатність передбачити результати дострокових виборів до Верховної Ради 30 вересня.

Одноосібну перемогу здобув киянин Станіслав Єрко — він набрав 44 бали. У відповідях на шість запитань бюлетеня пан Станіслав здобув 39 балів (помилився з останнім пунктом — щодо аутсайдера виборів запитання), проте з точністю до сотих (!) передбачив відсоток голосів блоку «НУНС» (14,15%) і, за умовами конкурсу, одержав за це 5 балів преміальних. Це й забезпечило Єркові загальну першість.

Натомість наступні чотири учасники — Віктор Шу­ляк (смт Дашів Іллінецького р–ну Вінницької обл.), Іван Щавінський (с. Виноградівка Любарського р–ну Житомирської обл.), Юрій Радостєв (Брацлав, Немирівський р–н Вінниччини) та Христина Гоянюк (Львів). — передбачили правильні відповіді на шість запитань, набрали по 41 балу, проте у жодного з них немає точних прогнозів по відсотках. Як немає їх і в учасників, які набрали по 39 балів і посіли місця з сьомого по дванадцяте. Нагадуємо, що місця серед тих, хто здобув однакову кількість балів, визначалися за середнім сумарним відхиленням вказаних у бюлетені цифр від оголошених ЦВК офіційно. На вище місце ставився учасник, у якого таке відхилення менше.

Відсоток учасників конкурсу, які дали правильні відповіді на всі шість або головні чотири–п’ять запитань бюлетеня, досить високий — близько 15%. Думаємо, що й серед широкого загалу наших читачів не менша кількість тих, хто добре орієнтується в розкладі політичних сил і більш–менш точно передбачав результати виборів. Але, якщо проаналізувати всі бюлетені, то видно, що мало хто з учасників прогнозував такий високий відсоток голосів, які здобув БЮТ (30,71%). Також багатьох «підвели» Блок Литвина, СПУ Мороза і ПСПУ Вітренко. Литвин — тим, що пройшов до Ради, соціалісти — що все–таки посіли шосте місце (багато хто навіть на це не сподівався), а Вітренко — що показала такий низький результат — усього 1,32%. Хоч як дивно, а останнє місце Всеукраїнської партії народної довіри вгадала чверть учасників.

Запрошуємо пана Станіслава Єрка в редакцію «УМ», де йому будуть вручені передбачені умовами конкурсу спеціальний диплом, сувеніри від «УМ» і грошова премія в розмірі 1000 грн. Наступні п’ятеро «призерів», включно з Василем Кириченко (с. Отсаніне, Ленінський р–н АР Крим — 39 балів), отримають поштою фірмові футболки «України молодої» та передплату на нашу газету на 2008 рік.

Вітаємо переможців, бажаємо їм нових успіхів і — залишайтеся з «УМом»!