Сесію «розМОРОЗять»

06.11.2007

Відповідь на запитання, коли розпочнуться засідання нової, обраної на позачергових виборах 30 вересня Верховної Ради, цікавить не лише виборців, а й самих народних депутатів. Щоправда, ще не всі вони отримали депутатські посвідчення — на вчорашній ранок ЦВК зареєструвала 208 парламентаріїв. Але процес триває, і, як повідомляє прес–служба ВР, уже сьогодні о 15.00 розпочнеться засідання підготовчої депутатської групи, яка готуватиме пропозиції щодо організації та проведення пленарних засідань першої сесії парламенту. Власне, саме сьогодні вичерпується термін, протягом якого, згідно з регламентом Ради, її Голова повинен скликати цю робочу групу на перше засідання.

Головою ВР, нагадаємо, є Олександр Мороз. Однак він, за даними газети «Сєгодня», яка посилається на обізнані джерела в Соцпартії, перебуває на лікуванні в Феофанії. Як написало видання, у спікера «загострилися старі захворювання, зокрема, дають про себе знати камені в нирках».

Утім непокоїтися, що сесія взагалі не відкриється у відведений законами строк (протягом місяця від оголошення офіційних результатів голосування), не варто. Соціалісти переконують, що попри хворобу, їхній лідер виконає свій конституційний обов’язок. «Це життя держави, і Олександр Олександрович — людина державна. Я не думаю, що він буде намагатися якось змінити звичаї, принципи, підходи, які склалися за шістнадцять років існування України як держави», — зауважив в ефірі «5–го каналу» голова Київського осередку СПУ Микола Данілін, запевнивши, що Мороз сесію відкриє.

Що ж до засідань робочої групи з організації цієї сесії, то, за словами «нашоукраїнця» Романа Зварича, її в разі відсутності спікера може відкрити його перший чи «звичайний» заступник. А що іще не всі кандидати в нардепи встигли отримати депутатські посвідчення — теж не біда. Зварич пояснив, що засідання підготовчої групи можуть відбуватися за умови, що на них присутні не менше половини членів підготовчої групи. А 15 із 30 її членів уже зареєстровані в ЦВК.