Нудота. Володимир Литвин

06.11.2007
Нудота. Володимир Литвин

Литвин вирішив не «маратися» перед президентськими виборами? (Фото УНІАН.)

Володимиру Литвину зле. Голову Верховної Ради IV скликання нудить, причому так сильно, що на участь у новій «спікеріаді» вже немає ні сил, ні бажання. Тому цього разу Володимир Михайлович у спікери вирішив не балотуватися. Сам Литвин упевнений, що цей парламент буде перехідним і проіснує максимум півтора року — до того часу, коли перед наступними президентськими виборами відбудеться нове перегрупування сил і, відповідно, ще один розпуск ВР. Але пояснення у Володимира Михайловича загалом багатогранні.

«Мене особисто нудить, коли знову починають говорити про коаліцію і про те, з ким хто і проти кого буде дружити, бо люди не голосували за коаліцію, а голосували за політичні сили», — демонстрував Литвин свою близькість до народу, перебуваючи в суботу у Житомирі. На думку лідера свого іменного блоку, вся проблема потенційної коаліції — це проблема того, хто стане Прем’єр–міністром. При цьому колишній спікер, за його словами, «не сприймає постановки питання про приєднання Блоку Литвина до парламентської коаліції». «Ми можемо брати участь у створенні коаліції, але не у входженні до коаліції», — схоже, амбітного політика неабияк ображає те, що його «золоту» чи «срібну» акцію можуть узагалі проігнорувати.

«Якщо політики хочуть формувати коаліцію, то вони повинні запросити людей, залучити їх до робочої групи, яка могла б сформулювати принципи, на яких буде базуватись коаліція», — вважає Литвин. За словами лідера, його однопартійці «готові взяти участь у такій роботі — передусім для того, щоб скористатись будь–якою можливістю задекларувати свої принципи». Бо ж, як укотре запевнив Володимир Михайлович, він «із жодним політиком під час зустрічей і консультацій не ставив питання про посаду, однак говорив про існування етичних норм». «А нас закликають приєднатись до коаліції, тоді нам щось віддадуть, включаючи посаду спікера. Скажу чесно, не хочу я бути спікером».

Принагідно очільник Блоку Литвина висловив ще кілька політичних спостережень. Зокрема, за його словами, в Україні зараз «розгорнулася велика битва за землю». Тому, на думку майбутнього нардепа, тепер, іще до початку роботи Верховної Ради, «форсованими темпами вирішується питання призначення «губернаторів». «Зрозуміло, що сьогодні Президент диктує свої умови, зрозуміло, що сьогодні уряд і «Регіони» хочуть залишитися активними гравцями на політичному полі. Вони будуть погоджуватися з усіма тими пропозиціями, які висловлює Президент України, розставляти кадри, бо це — земельне питання, яке потрібно вирішити до кінця», — вважає Володимир Литвин. А своїх соратників він закликав «бути дуже обережними, дотримуватись чистоти, щоб не дати підстави звинуватити себе у будь–яких коливаннях під відповідною мотивацією».

Нагадаємо, що обласну держадміністрацію Миколаївської області зараз очолює Олексій Гаркуша, який пройшов до Верховної Ради у першій п’ятірці списку Блоку Литвина.