Лишайте посади, знімайте погони

31.10.2007

Важким видався минулий понеділок для деяких одіозних екс–керманичів Служби безпеки. Спочатку Президент Віктор Ющенко звільнив Ігоря Дріжчаного з посади заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Відповідний указ глави держави було оприлюднено на сайті Президента. Нагадаємо, що пан Дріжчаний обіймав цю посаду з 30 листопада 2006 року — відтоді, як його було звільнено з посади голови СБУ. Крісла на Володимирській, 33 Ігор Дріжчаний позбувся після циклу викривальних публікацій «України молодої» під назвою «Служба безпеки УРКАїни» про «своєрiдну» кадрову полiтику та відверті зловживання службовим становищем тодішнього керівництва СБУ. Причини нинішнього звільнення Дріжчаного не повідомляються, але, очевидно, що притаманний цьому посадовцю «стиль роботи» застосовувався і на рівні РНБО, та й зв’язки з одіозними постатями не втрачалися.

Іншим своїм указом Президент Ющенко скасував указ свого попередника Кучми від 22 січня 2004 року №67 про присвоєння ще одному екс–голові СБУ Ігорю Смєшку дипломатичного рангу Надзвичайного і Повноважного Посла. Причина? Указ скасовано «як такий, що виданий безпідставно». З таким же формулюванням Президент скасував ще один указ Кучми — про присвоєння військового звання генерал–майора полковнику та екс–заступнику глави СБУ Володимиру Сацюку. Нагадаємо, що саме Сацюк є фігурантом справи про отруєння Ющенка, саме на його дачі відбулася та «таємна вечеря» на якій, до речі, був присутній і Ігор Смєшко. Нині Сацюк переховується в Росії.

Пан Смєшко, який теж перебуває за кордоном, збирається оскаржувати указ Президента і вже доручив адвокату Віктору Петриненку підготувати позов, повідомляє радіо «Свобода».