Розігрів заморожених конфліктів

31.10.2007

Сьогодні завершується дводенний візит Президента України до Румунії. Віктор Ющенко провів серію зустрічей з усіма вищими посадовцями сусідньої країни, включно з президентом, прем’єром, спікерами двох палат парламенту, а також патріархом Румунської православної церкви Даніелем.

Учора, коли готувався цей номер «УМ», у Румунії тривало перше засідання Українсько–румунської спільної президентської комісії. За результатами переговорів, планувалося підписати кілька двосторонніх документів. Зокрема, декларацію «Спільна Європа—спільна пам’ять» (цей документ є ініціативою Ющенка), угоду між Кабінетом Міністрів та урядом Румунії про економічне, промислове та технічне співробітництво, протокол про співробітництво між Міністерством культури і туризму України та Міністерством культури і культів Румунії на 2007—2010 роки.

На зустрічах у Румунії обговорювалися проблеми міжрегіональної та транскордонної співпраці, торговельно–економічних стосунків, енергетичної галузі, співробітництва у гуманітарній та консульській сферах. Сторони також планували повернутись до розв’язання регіональних заморожених конфліктів, зокрема, Придністровського та Косовського. Українська делегація, крім того, порушила проблему забезпечення прав та свобод української національної меншини в Румунії.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Україна розглядає можливість скасування українських віз для громадян Румунії й Болгарії. «Зараз проходить внутрішньовідомче узгодження й розгляд можливості використання щодо Румунії й Болгарії такого ж візового режиму, як і з іншими країнами ЄС», — сказав, за повідомленням «Українських новин», керівник прес–служби МЗС Андрій Дещиця на брифінгу.