Великий Київ, а місця для арени немає

27.10.2007
Великий Київ, а місця для арени немає

На нараді з питань Євро–2012 Президент і Прем’єр вирішували чергову проблему. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

У середу Президент Віктор Ющенко провів чергове засіданні координаційної ради з підготовки й проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. У нараді на Банковій брали участь навколоспортивні чиновники, керівники органів місцевої влади, представники секретаріату Президента та Кабміну. Знову постало наболіле питання: що ж робити з будівництвом бізнес–центру поблизу головної арени країни — спорткомплексу «Олімпійський»? Глава держави підтримав пропозицію президента ФФУ Григорія Суркіса про потребу демонтажу «недобудови» і звернувся до мера Києва Леоніда Черновецького з вимогою вирішити це питання. Київський голова трохи здивував, заявивши, що представники ФФУ не обговорювали з ним долю «Олімпійського», інакше ця проблема була б уже вирішена.

Того ж дня німецька фірма «Гохтіф» презентувала проект реконструкції «Олімпійського», згідно з яким місткість центрального стадіону збільшиться до 87 тисяч осіб. Згідно з сучасними вимогами, арена матиме величезний скляний купол, що захищатиме футболістів від примх погоди.

Водночас ФФУ вирішила не гаяти час і знайшла місце для будівництва нового стадіону. Слід зазначити, що досі розглядалися варіанти спорудження футбольної арени для Євро–2012 на місці нинішнього іподрому та на іншій околиці Києва — замість військової бази біля станції метро «Бориспільська». Але ці майданчики з різних причин є неприйнятними, а на інші пропозиції нинішня київська міська влада скупиться. Відтак найбільш зручним місцем відомство Суркіса вважає територію «Експоцентру України» (колишня ВДНГ), що перебуває на балансі Державного управління справами. Щоправда, проти виступають працівники виставкової споруди. Можливість спорудження стадіону на території «виставки» суперечить комплексній програмі розвитку «Експоцентру України», затвердженої Кабміном у 2004 році. До того ж і тут, як на НСК «Олімпійський» за умов побудови бізнес–центру «Троїцький», будуть проблеми з евакуацією десятків тисяч глядачів у випадку надзвичайної ситуації. Отже, питання й надалі залишається нерозв’язаним.