До «пенсіонерів» ще не доросли

26.10.2007
До «пенсіонерів» ще не доросли

Другий м’яч Альберто Джилардіно забивав із порушенням правил проти Кучера. (Фото Рейтер.)

Три роки тому суперники вже зустрічалися у груповому турнірі: тоді італійці двічі обіграли український клуб — 4:0 і 1:0. Узагалі ж, із шести попередніх вояжів на Апенніни «Шахтар» привіз додому лише одне очко. До позавчорашньої зустрічі команди підійшли після прикрих поразок з рахунком 0:1 у чемпіонатах своїх країн.

Рідкісний випадок, але перед виїздом віце–чемпіонів України до Мілана всі шестеро футбольних фахівців, опитаних однією зі спортивних газет, пророкували однаковий рахунок майбутнього двобою — 1:1. Як бачимо, вгадали вони лише із кількістю м’ячів, забитих «Шахтарем».

 

У нас гра не така, а у них є Кака!

Володар Кубка чемпіонів наразі перебуває не в кращому гуморі, адже команда поступилася в попередньому матчі Суперліги в Глазго і ледь–ледь піднімається по турнірній таблиці серії А. Однак на гостей з України «Мілан» налаштувався серйозно і показав свою силу. Щоправда, «россо–нері» знову припускалися провалів у захисті. Але цим гірники користувалися нечасто.

Попри те, що середній вік гравців «Мілана» складає 31 рік, пересуватися по полю й розвивати командну швидкість їм вдавалося краще за молодих донеччан. І хоча гості начебто й не знітилися (небезпечними ударами відзначалися Рац і Лукареллі), «россо–нері» досягли свого традиційно за рахунок більш вдалої реалізації гольових можливостей. Два навіси у штрафний майданчик українського клубу у стартову чверть години гри завершилися вдалими ударами головою Альберто Джилардіно. Обидва рази з опікою форварда збірної Італії не впорався Олександр Кучер, щоправда, у другому випадку той, схоже, порушував правила, відштовхуючи оборонця руками, але гол було зараховано. Захисника–невдаху швидко замінив Томаш Гюбшман. І якщо чех «результативних» помилок не припускався, то лише через те, що Кака, який його постійно обігрував, не міг пробити П’ятова та влучав у стійку. Так само стрімко, до речі, претендент на «Золотий м’яч–2007» пошивав у дурні й Дмитра Чигринського.

Хіба що донька в радість...

Певна інтрига у матчі з’явилася, коли на початку другого тайму, скориставшись помилкою оборони господарів, екс–форвард «Ліворно» Крістіано Лукареллі підтвердив звання «спеціаліста по «Мілану», забивши у ворота «червоно–чорних» свій сьомий м’яч на стадіоні «Сан–Сіро». Однак 50–й матч Мірчі Луческу в Лізі чемпіонів безнадійно зіпсував Кларенс Зеєдорф. Голландець двічі після розіграшу кутових технічно пробив у незахищене місце воріт.

У «Шахтаря» ж надалі ані бразильці, ані молодий Гладкий серйозних загроз володінням височезного австралійського голкіпера Желько Калача так і не створили. А «дорогий» мексиканець Нері Кастільйо, вийшовши на поле, знову почав грати у «самостійний» футбол, випадаючи із командних дій. Вочевидь, дуже хотів відзначитися голом, який присвятив би, без сумніву, народженій у Донецьку за кілька годин до матчу доньці.

Навіть після такого класичного побиття «Шахтар» продовжує ділити перше місце в турнірній таблиці групи D. Однак цей ляпас від справжнього гранда може бути не останнім. Тепер донеччанам слід думати, як нейтралізувати козирі «міланістів» за два тижні у наступній очній зустрічі.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Ми заслужили на цей програш, бо деякі футболісти, наприклад Кучер, просто злякалися суперника, а деякі, як Кастільйо, намагалися показати себе кращими, ніж вони є насправді. Нечастий випадок у моїй кар’єрі — всі голи були забиті після кутових. На жаль, у захисті припустилися тих же помилок, що були зроблені у матчах збірної України. Ми втратили контроль над більшою частиною поля й надали «Мілану» забагато простору, а ефективно оборонятися з нашими молодими бразильцями неможливо. Тепер у нас є два тижні, щоб навчитися поважати суперника й виправити свою гру.

Карло Анчелотті,
головний тренер «Мілана»:

— «Мілан» завжди міг зорієнтуватися у складних ситуаціях; інша справа, що краще в них не потрапляти. Попри те, що зустріч завершилася з великим рахунком, нам довелося непросто. Перші два голи посприяли тому, що «Шахтар» не став «закриватися», а грав в атакувальний футбол, тому в нас були шанси забити більше м’ячів. Хоча Кака не всі задуми вдалося втілити в голи, я вважаю, «Мілан» провів матч дуже добре.

Маріуш Левандовський,
півзахисник «Шахтаря»:

— Гравці «Мілана» — досвідчені професіонали, які не пробачають помилок. А ми чотири рази дозволили забити після стандартних положень. Постараємося проаналізувати свої дії і поправити ситуацію за два тижні. Думаю, що в Донецьку гра носитиме зовсім інший характер.

Крістіано Лукареллі,
нападник «Шахтаря»:

— Наша тактика на гру виглядала необдуманою. Дивно, але «Мілан» практично весь матч провів на контр­атаках, а ми дозволяли такому футболістові, як Кака, систематично виходити один на один із нашим воротарем. Думаю, нам варто було б зіграти по–італійськи від захисту — тоді, можливо, ми б досягли позитивного результату. А так ми понеслися в атаку й самі подарували суперникам перемогу. Перед матчем ми детально розбирали зустріч «Мілана» й «Емполі», однак належних висновків не зробили.

Каха Каладзе,
захисник «Мілана»:

— Матч вийшов красивим, бо і «Шахтар», і «Мілан» грали в швидкий і технічний футбол. Перед нами стояло завдання не просто перемогти на очах своїх вболівальників, а й зробити це красиво й видовищно. Тим не менше, донеччани за останні роки додали у грі, придбавши кількох доволі сильних гравців.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Група D

«Мілан» (Італія) — «Шахтар» (Україна) — 4:1

Мілан, стадіон «Джузеппе Меацца». 37 000 глядачів

Суддя: Канталехо (Іспанія)

«Мілан»: Калач, Оддо, Неста, Каладзе, Фаваллі (Бонера, 61), Амброзіні (Емерсон, 83), Гаттузо, Пірло, Зеєдорф, Кака, Джилардіно (Сержиньйо, 75)

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер (Гюбшман, 17), Чигринський, Рац, Левандовський, Ілсіньйо, Фернандіньйо, Жадсон (Кастільйо, 63), Брандао (Гладкий, 75), Лукареллі

Голи: Джилардіно, 6, 14; Зеєдорф, 62; 69 — Лукареллі, 51

Попередження: Гаттузо, 20; Амброзіні, 44 — Брандао, 20; Лукареллі, 69; Фернандіньйо, 74

«Бенфіка» (Португалія) — «Селтік» (Шотландія) — 1:0 (Кардоссо, 87)

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Мілан» 3 2 0 1 7–4 6

2. «Шахтар» 3 2 0 1 4–4 6

3. «Бенфіка» 3 1 0 2 2–3 3

4. «Селтік» 3 1 0 2 2–4 3