Судний день аутсайдерів

24.10.2007

Учора Вищий адміністративний суд продовжив розгляд справи за позовом п’яти партій, які брали участь у парламентських виборах. Попри те, що деякі учасники процесу відверто намагаються затягнути процес, є дані, що ВАС може винести своє рішення вже сьогодні.

Представники ж Централь­ної виборчої комісії на судовому процесі (ЦВК виступає тут у ролі відповідача) взагалі запропонували припинити провадження у справі. Однак судді ВАС відмовили у задоволенні цього клопотання. «Нашоукраїнець» Руслан Князевич, який колись сам був членом ЦВК, підтримує вимогу Центрвиборчкому і шкодує, що суд не припинив провадження.

Князевич пояснює: ті речі, які намагаються оскаржити позивачі, можна було піддавати сумніву до виборів, але не після. Йдеться, зокрема, про претензії до списку виборців та недоліки при укладанні списків. «У законі про вибори дуже чітко розмежовані події і терміни їх оскарження, — цитує Князевича прес–служба «НУНС». — Всі довколовиборчі події, які відбувалися до дня голосування, могли бути оскаржені тільки до 30 верес­ня. Оскільки процес складання списків виборців тривав до дня голосування, тому після голосування він не міг бути оскаржений». Ну й, звісно, не вина ЦВК у тому, що списки виборців були укладені з помилками: цим займалися органи місцевого самоврядування, «силовики» тощо.

Представник СПУ на процесі Валерій Кочетов обвинуватив у затягуванні розгляду відповідача (Центвиборчком) і третіх осіб (БЮТ і «НУНС»). Кочетов каже, що встановлення «істинних підсумків виборів» може «призвести до того, що буде інша коаліція». А після виправлення розбіжностей у протоколах окружних комісій і даних ЦВК, мовляв, відсоток голосів, відданих за Соцпартію, варіюватиметься від 3,1% до 3,8%. Принаймні такі прогнози транслює прес–служба СПУ. Що цікаво, подібного не виключив і адвокат Компартії Олександр Івченко: «Безумовно, рішення суду здатне змінити розклад політичних сил у Верховній Раді».